Fier wappert de Russische vlag op Oekraïense pantserwagens

Navo zet 'de-escalerende' militaire middelen in. Ook Nederland stelt F-16's, fregat en mijnenjager beschikbaar.

De tegenstelling kon gisteren niet veel groter. Zes Oekraïense pantservoertuigen reden trots de stad Slavjansk binnen. Een Oekraïense stad met Oekraïense burgers en Oekaïense pantservoertuigen, maar op het eerste voertuig dat de korte colonne aanvoerde, wapperde fier de Russische vlag. "Rusland! Rusland!", scandeerden de inwoners ter verwelkoming.

Ook als is het onduidelijk of de bemanning van de pantservoertuigen is overgelopen of dat pro-Russische opstandelingen de voertuigen hebben buitgemaakt; dit is hoe dan ook een vernedering voor de Oekraïense regering. Kiev probeerde juist de afgelopen dagen het oosten van het land weer onder controle te krijgen, maar lijkt hier allerminst in te slagen.

Een aantal Oekraïense soldaten werd meegenomen naar Slavjansk, maar het is onbekend of dit onder dwang gebeurde of op vrijwillige basis. Een overgelopen militair zei tegen persbureau Reuters dat de soldaten niet op hun eigen mensen wilden schieten.

Het ministerie van defensie in Kiev bevestigde de confiscatie van de voertuigen door Oekraïense pro-Russische activisten, maar benadrukte in zijn verklaring de aanwezigheid van enkele 'Russische terroristen'. Oekraïense straaljagers vlogen volgens berichten wel boven Slavjansk, maar gingen niet over tot militaire actie.

Het was niet alleen in Slavjansk onrustig. In de stad Kramatorsk werd een andere colonne Oekraïense pantservoertuigen tegengehouden. Pas toen alle soldaten hun slagpinnen aan de seperatistische leider hadden afgestaan, mochten de voertuigen terugkeren naar de basis. In Donetsk hebben gewapende pro-Russische Oekraïners gisteren het gemeentehuis ingenomen en in de havenstad Odessa riepen pro-Russische activisten de 'Volksrepubliek Odessa' uit.

De oplopende spanningen rond Oekraïne zorgen voor grote bezorgdheid bij de Navo-lidstaten aan de oostelijke buitengrens. Het bondgenootschap besloot daarom gisteren zijn militaire aanwezigheid langs de oostgrens te versterken. Er zullen "meer vliegtuigen in de lucht, meer vaartuigen op het water en meer voorbereidingen op het land zijn", zei Navo-baas Rasmussen. Over het exacte aantal vliegtuigen en schepen wilde hij niets zeggen. Volgens hem gaat het om voldoende materieel om de paraatheid van de Navo te tonen en dient het als "afschrikking en de-escalatie vanwege de Russische agressie".

De Navo beschouwt een aanval op één van haar lidstaten als een aanval op alle lidstaten en heeft daarmee de verplichting om lidstaten te verdedigen. De Baltische staten, die aan Rusland grenzen en aangesloten zijn bij de Navo, zullen blij zijn met de extra surveillancevluchten die boven hun grondgebied worden uitgevoerd. De Russische bezetting sinds 1940 die decennia duurde, is nog altijd een open wond onder de bevolking van Letland, Estland en Litouwen.

De Navo-baas zei niks over de inzet van schepen in de Zwarte Zee. Dat zou door Rusland waarschijnlijk als daad van agressie worden beschouwd, omdat niet alleen Rusland en Oekraïne maar ook Navo-leden Bulgarije, Roemenië en Turkije aan de zee grenzen. Ook lijken er geen plannen te zijn om grondtroepen in de aan Rusland grenzende Navo-lidstaten te stationeren.

Ook Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar. Het kabinet noemt de Navo-maatregelen van de Navo 'evenwichtig en proportioneel'. "De maatregelen geven uitdrukking aan de eensgezindheid en solidariteit in het bondgenootschap zonder dat zij escalerend werken", schrijven de ministers van defensie en buitenlandse zaken.

Europa 12 Meer nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden