Fiep Westendorp breekt door... in Japan

Dit weekeinde beleeft Fiep Westendorp haar internationale doorbraak. In Tokio gaat morgen een tentoonstelling open met originele illustraties van Fiep van Jip en Janneke en Pim en Pom. Ook wordt een boek gepresenteerd met 42 in het Japans vertaalde verhalen van Jip en Janneke, geschreven door Annie M.G. Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp.

,,Het is jammer dat Fiep het zelf niet meer meemaakt”, zegt Gioia Smid, die de nalatenschap van de in februari dit jaar overleden Westendorp beheert. ,,Ze had het vast leuk gevonden dat nu ook Japanse kinderen opgroeien met haar figuurtjes.”

Voor Jip en Janneke bestond tot nu toe geen belangstelling in het buitenland. Smid: ,,In Engeland associeerden ze de silhouetfiguurtjes met zwarte kindertjes en dat wilden ze niet.” Maar Japanners, die eerder al Nijntje van Dick Bruna in hun hart sloten, blijken gek te zijn op Jip en Janneke, die ze hebben leren kennen via de Hema-producten waarop ze staan afgebeeld. Die gaan vaak als souvenir mee naar Japan. Ook met het poezenduo Pim en Pom, door Fiep getekend bij de verhalen van Mies Bouhuys, kunnen Japanse kinderen nu kennismaken.

,,Maar vlak ook de ouders niet uit”, zegt Smid, die bij een bezoek aan Japan ontdekte dat ook volwassenen dol zijn op de zwarte figuurtjes. ,,Ik had stoffen babyboekjes meegenomen van Jip en Janneke. Daar maakte ik ook volwassen vrouwen heel blij mee. Staan ze gewoon in de metro die boekjes te lezen, echt waar.”

Dat het zo klikt tussen Fiep en de Japanners, komt volgens Smid door de beeldgerichte cultuur van dit volk, die ook tot uiting komt in de populariteit van mangastrips en het schimmenspel. De expositie wordt gehouden in het kinderkasteel 'Kodomono Shiro', een soort Efteling, waar kinderen kunnen sporten en zwemmen, knutselen, videofilms bekijken en boomhutten bouwen. Door het gebrek aan speelruimte thuis trekt het kinderkasteel in de zomervakantie zo'n 70 000 kinderen met hun ouders.

Op verzoek van de organisatoren heeft Smid ook een compilatie gemaakt van de voorpagina's van Nederlandse kranten, waarop het overlijden van Fiep Westendorp werd gemeld. ,,De bezoekers moeten weten hoe belangrijk ze is geweest voor Nederland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden