Fidel Castro verschijnt zelf op 90ste verjaardagsfeest

Fidel Castro Beeld afp
Fidel CastroBeeld afp

Ondanks zijn zwakke gezondheid heeft Fidel Castro tijdens de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag sinds maanden zijn gezicht weer in het openbaar laten zien.

Dat deed de gepensioneerde 'comandante' zaterdag ten overstaan van zo'n vijfduizend gasten in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar een gala voor hem werd gehouden.

Cuba liep al dagen warm voor het verjaarsfeest van Castro die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat. De verjaardag werd uitbundig gevierd met onder meer vuurwerk, muziek en dans. Het was in april voor het laatst dat Castro in het openbaar verscheen.

Felicitaties
Veel politieke bondgenoten van Castro hebben de voormalige dictator van het communistische Cuba zaterdag gefeliciteerd met zijn verjaardag. Poetin belde Castro persoonlijk op, zei het Kremlin, dat ook nog een geschreven verjaardagswens van de Russische president aan Castro publiceerde. 'Het is moeilijk je persoonlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de vriendschap en de samenwerking tussen onze landen te overschatten', aldus Poetin.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro reisde naar Havana om er de feestelijkheden voor Castro's verjaardag persoonlijk bij te wonen. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega noemde Castro een 'grote broer'. De voormalige guerrillaleider zei dat Castro zijn hele leven vocht voor vrede en rechtvaardigheid.

Ook de Boliviaanse president Evo Morales maakte zijn gelukwensen over. Op Twitter schreef hij dat de Cubaanse revolutie 'de moeder is van de revolutie in Latijns-Amerika'.

IJzeren vuist
Castro verwierf na de communistische revolutie van 1959 de controle over Cuba, en regeerde tot 2006. Dat deed hij met de ijzeren vuist, en hij werd ervan beschuldigd bij zijn hervormingsproces massaal de mensenrechten geschonden te hebben.

In 2006 deed Castro afstand van de macht, en in 2008 volgde zijn broer Raul hem op. Die laatste werkte vanaf eind 2014 aan een verbetering van de relaties met VS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden