fictie

Vonne van der Meer en Josef Willems: Kinderschrik. Atlas Contact, Amsterdam; 60 blz. € 9,95

Misbruik in de katholieke kerk, sinds zo'n anderhalf jaar wordt er openlijk over gesproken. Maar hoe zoiets voelt, besef je pas als je zulke regels leest: "Terwijl ik bekneld sta tussen zijn armen, perst zijn zwetend hijgend lichaam mijn gezicht tegen de gelakte houten lessenaar." Het is een citaat uit een klein boek, deels gescheven door Josef Willems (1949) die het overkwam. Op zijn zestigste verjaardag, een feestje dat Vonne van der Meer hielp voorbereiden, komt de herinnering boven. Hijzelf én Vonne van der Meer kijken op die dag terug.

Rob Schouten: Zware pijnstillers. De Arbeiderspers, Amsterdam; 54 blz. € 17,95

Zoals u weet is Rob Schouten - literair criticus en columnist van deze krant - ook dichter. Bepaald niet de minste en beslist een van de geestigste. Zijn typerend relativerende toon klinkt ook door in deze intrigerende nieuwe bundel: "Ik heb wel iets tegen te veel om op te noemen / maar zo'n klein beetje dat het vaak niet loont". Die toon staat de diepgang nooit in de weg. Zoals in deze beschrijving van zijn vader: "Plots had hij ons verwekt, maar bleef even / 'hardcore'-gelovig als jongen van de Wit / Hij kon niet tegen onrecht en mijn puberteit".

Gio Lippens: Halverwege de heuvel. Atlas Contact, Amsterdam; 236 blz. € 19,95

"Hij was gewond. Bij zijn schouder was het wielershirt gescheurd en had zich een bloed- rode vlek gevormd. Ze huiverde even toen ze geschaafd vlees zag." Geboren Limburger en NOS-wielercommentator Gio Lippens waagt zich hier aan een roman: bonkige Limburgse wielrenner haalt Spaanse schone naar Nederland. Hun zoon staat op tegen zijn vader ("Hij was de sterkste, hij was superieur. Dacht hij") en ontdekt weer wat later een zorgvuldig verborgen familiegeheim.

Carol Birch: Jamrachs menagerie. (Jamrach's menagerie) Vert. Peter Abelsen. Prometheus, Amsterdam; 382 blz. € 19,95

Met deze fantasierijke avonturenroman bereikte Carol Birch de shortlist van de Booker Prize. Haar beeldende beschrijving van negentiende-eeuws Londen kreeg (ook in Trouw) veel lof. Een jongen, Jaffy Brown, wordt daar gered uit de klauwen van een tijger (!), waarna de eigenaar, Jamrach, hem een baantje aanbiedt. Uiteindelijk onderneemt Jaffy een wonderbaarlijke reis, op zoek naar een draak. Mooi boek: het betere escapisme.

Rachel Joyce: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry. (The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry) Cargo, Amsterdam; 317 blz € 19,90

Deze Engelse debutante heeft de vervelende gewoonte om details te vermelden die er niet toe doen. Vlak nadat Maureen haar man Harold een mysterieuze roze brief heeft overhandigd (van wie???) horen we hoe zij haar geroosterde boterhammen graag eet: "Ze had ze graag koud en knapperig." Alsof dat ons nu interesseert!

De brief komt trouwens van Harolds oude vriendin Queenie, die kanker heeft. Dat drijft Harold ertoe te gaan lopen, en maar door te lopen, richting Queenie. Een ietwat geforceerd idee, eerder leuker uitgewerkt in de roman 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden