fictie

Mirjam Boelsums: Dronk. Atlas/Contact, Amsterdam; 205 blz. €19,95

Na twee gunstig ontvangen romans ('Slangen aaien' en 'In zeven dagen') komt Mirjam Boelsums nu met een verhalenbundel. Ze heeft een meeslepende toon en ze bezit onmiskenbaar het talent om in terloopse zinnetjes iemand neer te zetten. Zoals in het openingsverhaal, als een alleen levende vrouw zojuist is ontvoerd door twee haar onbekende mannen. "De hele auto vult zich met de geur van zweet en aftershave. Het is Acqua di Gio Homme. Ze heeft het een keer voor Carlo gekocht en het daarna weer zoekgemaakt omdat ze het niet lekker vond en dat niet aan hem wilde laten merken."

A.H.J. Dautzenberg: Extra tijd. Atlas/Contact, Amsterdam; 232 blz. €18,95

Dautzenberg heeft in de korte periode dat hij actief is als schrijver veel aandacht weten te trekken. Door een roman te schrijven rond nierdonatie (en er zelf een af staan). Door interviews te fingeren. Door lid te worden van pedoclub Martijn (zonder zelf pedo te zijn). Rob Schouten was vorig jaar in zijn recensie van Dautzenbergs roman 'Samaritaan' benieuwd welke kant de schrijver zou opgaan: die "van het schokkende amoralisme waarmee hij begon, of die van het onderkoelde cynisme". 'Extra tijd' lijkt sterk autobiografisch: de naderende dood van de vader van de hoofdpersoon leidt tot veel gepeins over het gezin van herkomst. De roman begint behoorlijk conventioneel, maar bevat ook filmscriptfragmenten. Los bij het boek krijg je de dichtbundel geleverd die hoofdpersoon Gustaaf Meulenberg heeft geschreven.

Mirjam Brandenburg: Vondelingen. Atlas/Contact, Amsterdam; 188 blz. € 19,95

"De laatste brief die ze uit de envelop haalde was, anders dan de meeste brieven die ze ontving, handgeschreven. Het waren twee velletjes, beschreven in een elegant handschrift." Jammer toch als je op de eerste bladzijde van een debuut al zulk slordig proza aantreft. De uitgever prijst de negen verhalen in deze bundel aan met de mededeling dat ze 'waargebeurd' hadden kunnen zijn.

Margaret Mazzantini: Niemand overleeft alleen. Vert. Miriam Bunnik en Mara Schepers. Wereldbibliotheek, Amsterdam. 175 blz. € 17,90

Haar roman 'Non ti muovere' ('Ga niet weg') was een enorme bestseller in Italië en werd door Margaret Mazzantini's echtgenoot verfilmd met Penelope Cruz in de hoofdrol. In deze nieuwe roman draait het om een echtpaar dat na tien jaar huwelijk uit elkaar gaat. "Ze moet leren te zijn. Alleen maar zijn. Terugkeren in haar leven. Haar hand voorgoed uit die handschoen trekken. Een stap vooruit zetten."

Fay Weldon: Macht der gewoonte. (Habits of the House) Vert. Gerda Baartman en Tjadine Stheeman. Atlas/Contact, Amsterdam; 303 blz. € 19,95

'Macht der gewoonte' moet een feest zijn voor elke liefhebber van de Britse successerie 'Downton Abbey'. Weldons roman speelt zich af in hetzelfde tijdsgewricht en beschrijft de lotgevallen van de adellijke familie Dilberne. Paps dreigt failliet te gaan, zoon moet dus met rijke vrouw trouwen. 'Macht der gewoonte' is het eerste deel van wat een trilogie moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden