Fictie en non-fictie keurig in balans

De shortlist van de AKO-literatuurprijs buigt niet te veel door naar de publiekslievelingen en probeert ook niet geforceerd origineel te doen.

Officieel had het pas vanmiddag bekend mogen worden, maar de shortlist van de AKO-literatuurprijs werd gisteravond al onthuld in het televisieprogramma ’Pauw & Witteman’.

Wat opvalt, is dat de lijst keurig verdeeld is tussen fictie en non-fictie, terwijl romans bij de AKO toch meestal de hoofdmoot vormen. Slechts drie haalden de finale: het alomgeprezen ’Over de liefde’ van Doeschka Meijsing, Leon de Winters ’Het recht op terugkeer’, en ’Dünya’ van Tomas Lieske.

Met dit drietal heeft de jury gekozen voor romans die een breed publiek kunnen aanspreken. Niet voor niets prijkt ’Het recht op terugkeer’ ook op de shortlist van de NS-Publieksprijs. Overigens deed de nieuwe De Winter, die zich afspeelt in een gefingeerd Israël van de nabije toekomst, het ook vrij goed bij de critici: Rob Schouten had zich met het boek ’geen moment verveeld’, al vond hij het stilistisch niet bijster sterk. ’Dünya’ en ’Over de liefde’ vonden in Trouw een gunstig onthaal.

Bij een zo korte lijst valt onvermijdelijk ook te treuren om de afvallers. Veel lezers zal het misschien verbazen dat ’Snijpunt’ van Nelleke Noordervliet ontbreekt. Ook Jeroen Brouwers indrukwekkende ’Datumloze dagen’ en ’Rode regen’ van Cees Nooteboom vielen af. Net als ’De overgave’ van Arthur Japin, dat nog wel kans maakt op de Publieksprijs.

Het aanbod aan non-fictie is zo groot en divers, dat de selectie onherroepelijk iets willekeurigs krijgt. Kader Abdolahs Koran-voor-gewone-Nederlanders staat er in elk geval niet bij, en een andere publieksfavoriet, ’De heimweefabriek’ van Douwe Draaisma, mocht ook niet door. Maar deze auteurs hebben ook al heel veel aandacht gehad.

Zo bezien is de keuze van de jury zo gek nog niet. ’Elisabeth De Flines’ van Machiel Bosman charmeerde alle critici; dit hartverscheurende verhaal over een rijke, achttiende-eeuwse Amsterdamse, die er vandoor gaat met de knecht, verdient echt een groot publiek. Minder bekend nog, en van geheel andere aard, is ’Het complot van België’ van Chris de Stoop. De journalist spuit hierin zijn woede over wat hij beschouwt als België’s medeplichtigheid aan de genocide in Rwanda. Nadat onze zuiderburen hadden besloten hun troepen daar terug te trekken, volgden andere blauwhelmen hun voorbeeld – met rampzalige gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Het derde non-fictie boek, ’De ontsproten Picasso’ van Bianca Stigter, beslaat weer een heel ander terrein: de kunst. Stigter reist kriskras door de geschiedenis en legt verrassende verbanden tussen kunst van nu en van toen. Allerminst een academische exercitie.

Al met al een aardige lijst, die niet te veel doorbuigt naar de publiekslievelingen, maar ook niet geforceerd origineel probeert te doen. Het aanwijzen van een winnaar zal trouwens nog een hele klus zijn. Is het vrijwel elk jaar een kwestie van kiezen tussen appels en peren, met zo’n divers zestal is het extra moeilijk.

De winnaar wordt op maandag 3 november bekendgemaakt in ’Pauw & Witteman’, hetzelfde programma dat de shortlist onthulde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden