Fiat voor zoutwinning onder Wadden, de zorgen blijven

rechtszaak De rechter wijst alle bezwaren af: zoutwinning onder de Wadden mag. Milieuclubs blijven ongerust.

Een domper voor Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en de Vogelbescherming. Samen procedeerden ze jarenlang om de winning van zout onder het natuurgebied tegen te houden. Ze maken zich zorgen over bodemdaling, met negatieve gevolgen voor trekvogels. Maar de Raad van State wees hun klachten gisteren definitief af. Frisia Zout in Harlingen bezit nu alle papieren om zout te gaan winnen, in principe tot 2052.

Onbegrijpelijk, vindt Auke Wouda van de Waddenvereniging. "De Waddenzee is werelderfgoed en een maand geleden ook nog uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland." Zoutwinning is volgens Wouda 'een smet' op die titel. Volgens de milieuclubs leidt zoutwinning tot schadelijke bodemdaling. De ballastplaat waarop vogels, waaronder tienduizenden kanoeten, jaarlijks foerageren klinkt daardoor in. Volgens de Vogelbescherming is de kans groot dat deze trekvogels (met korte snavels) minder voedsel kunnen vinden en daarna hun lange vliegtocht niet overleven. Maar de Raad van State denkt dat de gevolgen voor flora en fauna binnen de perken blijven. De plannen zijn niet in strijd met de wetgeving, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout is 'heel blij' met dat vonnis. "Na tien jaar procedures kunnen we nu eindelijk van start", zegt hij. Dat de boringen doorgaan, is volgens hem helemaal zeker. Wel heeft Frisia Zout nog ongeveer twee jaar tijd nodig om voorbereidingen te treffen. Er verschijnt dan 'een paar maanden' een boortoren in het natuurgebied. Een pompstation komt er permanent.

Het zoutconcern heeft vier boringen gepland staan. Niet tegelijk, maar na elkaar, in de loop der jaren. Het bedrijf moet de effecten van de zoutwinning op de bodem meten en publiceren. Volgens Van Tuinen kan Rijkswaterstaat het niveau van de ballastplaat zo nodig op peil houden, door extra zand op te spuiten vanuit de Noordzee. Het idee van zo'n herstelactie met opspuitzand stelt de milieuclubs niet gerust. "Het is onbekend wat dat met de samenstelling en het bodemleven van de wadplaten doet."

De organisaties blijven van mening dat het Waddengebied zo bijzonder is, dat overheid en bedrijfsleven er geen enkel risico mee mogen nemen. De discussie over booractiviteiten onder de Wadden speelt ook rond aardgaswinning. Ook dit kan leiden tot bodemdaling. Bedrijven hebben winningsplannen. Wettelijk gezien mogen ze boren. Directeur Gerald Schotman van gasbedrijf Nam zegt daar vandaag in Trouw over: "Er zijn in het Waddengebied absoluut nog mogelijkheden, maar er is een maatschappelijke discussie over nodig."

de verdieping 10

Meer over boren op de Wadden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden