Fiat-topman wist niets van 62 miljoen smeergeld

TURIJN (RTR) - Fiat, het grootste particuliere concern van Italie, heeft in de afgelopen tien jaar vijftig miljard lire (f 62 miljoen) aan smeergeld betaald aan politieke partijen. Fiat-topman Giovanni Agnelli verklaarde gisteren dat hij van de betalingen niet op de hoogte was.

Volgens Agnelli waren de bedragen gezien wat er in het concern omgaat zo klein, dat er geen reden was om hem ervan op de hoogte te stellen. Fiat, het conglomeraat dat niet alleen auto's produceert, maar ook actief is in de spoorwegbouw, de bouwnijverheid en de detailhandel, zet jaarlijks ongeveer zestig biljoen lire (f 74 miljard) om. Agnelli gelooft niet dat de betaling van smeergeld aanleiding is om Fiat te betichten van valse boekhouding.

De omkopingsschandalen hebben in Italie inmiddels grote kopstukken geveld. Bij Fiat is onder meer financieel-directeur Franceso Paolo Mattioli voor de rechter geleid.

Het Fiat-concern ziet de resultaten bij zijn autodivisie, het hart van de onderneming, snel achteruitgaan door de malaise op de wereldautomarkt. Voor dit jaar houdt Agnelli het voor zijn hele concern op een exploitatieverlies van ongeveer een biljoen lire (f 1,23 miljard).

Volgens de Fiat-topman gaat de verkoop van nieuwe personenwagens in Italie dit jaar met 22 procent achteruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden