Feyenoordfans zijn toonvast, dus zingen ze mee in de opera

Wel en wee bij Rotterdamse voetbalclub blijkt voer voor theatervoorstelling

Het 'Hand in hand' galmt over de tegelvlakte tussen de trainingsvelden van Varkenoord en de Kuip. Achter een wagen van schoonmaakbedrijf Roteb met daarop drie operazangeressen, lopen zo'n honderd toeschouwers met vlaggen naar het Feyenoordstadion. Het publiek moet vooral meedoen bij 'Feyenoord de Opera'.

Ook vaste Kuipbezoekers wilden een rol in de opera, die gisteren in première ging. Feyenoordsupporters zijn vaak toonvast, zegt regisseur Rachel van Olm. "Ze hebben altijd in de Kuip gezongen." Het Ropera-koor is daarom aangevuld met fans van de voetbalclub uit Rotterdam-Zuid. Samen ondersteunen ze de professionele zangers Sinan Vural en Francis Broekhuizen.

Dat de opera er kwam, is te danken aan Graziano Pellè, de spits die tot dit seizoen voor Feyenoord speelde. Van Olm had altijd sympathie voor de club, maar sinds de knappe Italiaan het rood-witte shirt droeg, is ze fan. En smoorverliefd.

Dat geldt ook voor Gerda Lems, actrice bij het Rotterdams wijktheater. Voor de opera, ook een Italiaanse uitvinding, speelt ze de koffiejuffrouw van het stadion. Haar man Frans is bas in het koor. Lems: "Hij was sceptisch toen Pellè kwam. Die scoort niet, zei hij. Nou, bij mij wel. Pellè stond gelijk met 1-0 voor."

Voor haar rol putte Lems ruimschoots uit eigen ervaring. Bijna alle verhalen die de volslanke koffiejuffrouw Joke vertelt, heeft de actrice zelf meegemaakt. Ze spijbelde van school om de IJslandse spits Pétur Pétursson te zien trainen. En toen ze in de Kuip met Frans trouwde, was clubicoon Bennie Wijnstekers te gast.

Nog altijd gaat Gerda Lems om de zondag naar het stadion. Met haar 'hubbie' en haar zoon. Dat is niet altijd een pretje. Als de zangers 'Feyenoord is de zin van ons bestaan' zingen, wordt instemmend geknikt. Feyenoord is als het leven, maar ook in het echte leven zit het vaak tegen. Lems: "Ik heb mijn zoon van 26 zien huilen op de tribune en ik ben bang dat mijn man het nog eens aan zijn hart krijgt."

Schelden op overbetaalde spelers is bij volksclub Feyenoord van alle tijden, toont de opera. Lems' man zegt het ook vaak: "Ik werk me de pleuris op het dak, en zij zijn nog te besodemieterd om de bal goed te raken."

Toeschouwer John Jacobs (65) gaat al 56 jaar naar Feyenoord: de A1, de B1, Jong Feyenoord en het eerste. "In totaal is het zeven jaar leuk geweest." Hij hoopt het typische Feyenoordgevoel vanavond terug te vinden. Dat kan hij het beste omschrijven als een ziekte of een virus, waarmee je geboren wordt. "Nee, dat klinkt niet positief, maar supporter zijn is ook niet altijd even positief."

Maar ook in tijden dat er in de Kuip vooral veel gekankerd wordt, zoals de laatste weken, blijven de supporters achter hun club staan. Altijd is er hoop. Nu is die weer gevestigd op de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst. Het koor zingt op een melodie uit Aïda: "Ja, dankzij hem, dankzij onze Gio, worden wij nog zeker kampioen."

De voorstelling eindigt op de eretribune van de Kuip met het onontkoombare 'You'll never walk alone'. Als dat door alle bezoekers in volle borst is meegezongen, kunnen de aanwezige supporters er weer tegenaan. En sommige operaliefhebbers besluiten tòch maar eens een kaartje te kopen voor Feyenoord.

De voorstelling 'Feyenoord de opera' van Theater Walhalla en het Rotterdams Wijktheater is nog te zien in juni en juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden