Feyenoord zet clubicoon aan de kant

In het jaar dat Fred Blankemeijer zeventig jaar lid is van zijn zeer geliefde Feyenoord, stuurt de directie hem om ’gezondheidsredenen’ naar huis.

De directie van Feyenoord heeft clubicoon en senior manager Fred Blankemeijer (83) aan de kant gezet. Alleen bij thuiswedstrijden van de Rotterdamse club mag hij nog plaatsnemen op de tribune.

Voormalig speler, bestuurder en perschef Blankemeijer kwam haast dagelijks in de Kuip. Hij had er jaren een kantoor, dat hij deelde met oud-verzorger Gerard Meijer. Van hieruit regelde hij onder meer de jaarlijkse reünie voor oud eerste elftalspelers van Feyenoord. Door zijn fenomenale kennis van club en cultuur fungeerde hij als vraagbaak voor journalisten, veel oud-spelers en trainers, supporters – van Rotterdam-Zuid tot Indonesië – en personeel.

Na een vakantie zou Blankemeijer vandaag die draad weer oppakken. Zover kwam het niet: nadat hij het besluit van Feyenoord had vernomen om de deur voor hem vanaf mei gesloten te houden, trok hij teleurgesteld zelf zijn conclusies. Zijn echtgenote ruimde gisteren zijn bureaulade in de Kuip leeg.

Feyenoorddirecteur Eric Gudde voert als argument aan dat de gezondheid van Blankemeijer te veel risico’s met zich meebrengt. Volgens Gudde steunt de Raad van Commissarissen hem hierin. De Raad zou de maatregel al eerder hebben willen invoeren. Onlangs werd bekend dat de clubarts van Feyenoord bij enkele behandelende medici van Blankemeijer informatie inwon. Aan het dossier veranderde dit niets, maar Feyenoord zette het vertrek van zijn icoon door.

Van voormalig Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik kreeg Blankemeijer als waardering voor zijn jarenlange inzet een contract voor het leven. Op zijn beurt verdedigde Blankemeijer als een van de weinigen Van den Herik, toen deze enkele jaren geleden tot aftreden werd gedwongen.

„Hij heeft de club in 1991 wél van de ondergang gered”, zei Blankemeijer over de gewezen preses. „Ik zeg niet dat hij een standbeeld verdient, maar wel dat hij voor Feyenoord van onschatbare waarde is geweest”.

De Feyenoorddirectie zegt het contract van Blankemeijer te eerbiedigen. Zijn gedwongen afscheid, in het jaar dat hij zeventig jaar lid is, ligt echter gevoelig in zowel de boezem van de club als bij supporters. Hij is sinds 1979 Lid van verdienste en wordt wel als ’geweten’ van de club beschouwd.

In een interview rond het eeuwfeest van Feyenoord zei hij anderhalf jaar geleden de Kuip ’als zijn tweede en misschien wel eerste huis te beschouwen’. Bij hetzelfde jubileum zei oud-voorzitter, oud-speler en huidig lid van de Raad van Commissarissen Gerard Kerkum in NRC Handelsblad ’de dag te vrezen dat hij (Blankemeijer- red.) hier om wat voor reden dan ook niet meer mag of kan komen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden