Feyenoord weet tegen PEC Zwolle de schade beperkt te houden

Feyenoord Tonny Vilhena (midden) in duel met Bram van Polen (rechts) en Thomas Lam van PEC Zwolle.  Beeld ANP
Feyenoord Tonny Vilhena (midden) in duel met Bram van Polen (rechts) en Thomas Lam van PEC Zwolle.Beeld ANP

De kleedkamerdeur van de bezoekende ploeg in het stadion van PEC Zwolle komt uit in de ruimte waar journalisten en cameramensen na afloop het verhaal van spelers en trainers optekenen. Voor het vijfde jaar op rij kwamen de Feyenoorders met bedrukte gezichten door die deur naar buiten. Er was dit keer weliswaar niet verloren in Zwolle, maar na het gelijke spel is het gat met Ajax tot minimale proporties teruggebracht.

Fred Buddenberg

Om het enige positieve na het puntenverlies in Zwolle te benoemen, bleef Giovanni van Bronckhorst herhalen dat Feyenoord alles nog in eigen hand heeft. Dat is waar, maar dat alles staat wel in een ander perspectief dan tien dagen geleden, toen Ajax tegen een achterstand van zes punten aankeek plus een minder doelsaldo. Na de 2-1 nederlaag in Amsterdam en de 2-2 van gisteren in Zwolle is het verschil nog een punt.

Na de midweekse 8-0 tegen Go Ahead Eagles leek Feyenoord voldoende vertrouwen te hebben opgedaan voor de slotfase van de competitie. Maar in Zwolle begon de formatie van Van Bronckhorst weer bijzonder onachtzaam. Na drie minuten stond de thuisclub met 1-0 voor nadat Menig een vrije doortocht kreeg. Zo keek Feyenoord net als in de verloren duels met Sparta en Ajax binnen no-time tegen een achterstand aan.

Punten morsen

Tegen PEC Zwolle wist Feyenoord de schade beperkt te houden. Nadat Van Polen de Zwolse voorsprong had verdubbeld, zorgden twee individuele acties van Berghuis, verdeeld over beide helften voor de 2-2 eindstand. Feyenoord creëerde daarna wel een overwicht, maar tot grote kansen leidde dat niet. Coach Van Bronckhorst was zo reëel om te erkennen dat een overwinning te veel van het goede was geweest.

En dus gaat het nog spannend worden in de eredivisie. Komende zondag komt het in vorm zijnde FC Utrecht op bezoek in de Kuip. In het eigen stadion is Feyenoord weliswaar nog ongeslagen, maar er mogen geen punten meer worden gemorst. “Hoe minder wedstrijden, hoe groter de druk en de spanning wordt”, aldus Van Bronckhorst. “Hoe ga je daarmee om en dat geldt niet alleen voor ons. Elke misstap wordt nu cruciaal.”

Feyenoord moest het in Zwolle opnieuw stellen zonder Jorgensen. De Deense topscorer voelde tijdens de warming-up dat hij niet fit genoeg was om te spelen. Dus kon Kuijt zich uit het trainingspak hijsen. Door de terugkeer van Vilhena was de aanvoerder buiten de basiself gelaten. Na het afhaken van Jorgensen mocht hij het proberen in de spits, waar hij niets kon uitrichten. Een kwartier voor tijd loste Kramer hem af.

Niet veel later moest ook El Ahmadi het veld verlaten. De tweede aanvoerder kreeg last van de lies en Van Bronckhorst kon niet aangeven hoe serieus de blessure van de middenvelder was. Het is voor hem te hopen dat El Ahmadi en Jorgensen op tijd klaar zijn voor de komende wedstrijd tegen FC Utrecht. Veel alternatieven heeft hij niet, met spelers als Hamer, Woudenberg, Dammers, Vejinovic, Hansson en El Hankouri op de bank.

Kunstgras

Na de vier achtereenvolgende nederlagen in Zwolle werd het kunstgras als een van de oorzaken aangewezen. Hoe is het anders te verklaren, zo luidde de theorie, dat Feyenoord de afgelopen vier seizoen in de Kuip geen enkele moeite had met de Zwollenaren. Twaalf uit vier, met een doelsaldo van 10-0. Ook dit seizoen ging PEC Zwolle met 3-0 kansloos ten onder in Rotterdam-Zuid.

Na die nederlaag liet PEC-coach Ron Jans zich ontvallen dat hij Feyenoord niet als de belangrijkste titelkandidaat zag. Hij meende dat de selectie van Van Bronckhorst te smal was en te weinig inhoud had. Zeker ook met het Europese programma waarin Feyenoord toen was verwikkeld. Europese besognes heeft de club al enige tijd niet meer, maar Zwolle-uit blijft een lastig verhaal.

De afgelopen twee jaar bleven de nederlagen in de Hanzestad niet zonder gevolgen. In 2015 moest coach Fred Rutten na de 3-0 nederlaag in Zwolle vertrekken, een jaar later werd voor een elegantere oplossing gekozen. Na de 3-1 voor PEC, destijds de zevende verliespartij van Feyenoord op rij, werd Dick Advocaat aangesteld als adviseur van Van Bronckhorst. Een geslaagde ingreep, want de club bleef in de resterende dertien wedstrijden van het seizoen ongeslagen.

Na de 2-2 van gisteren zullen dergelijke maatregelen achterwege blijven. Met nog vier wedstrijden voor de boeg heeft Feyenoord alles nog in eigen hand, dat is waar. Maar technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Eric Gudde keken zorgelijk toen zij de kleedkamer uitstapten. Meteen na hun vertrek ging de deur weer dicht. Het was binnen geen vrolijke boel.

PEC blij met één punt

PEC Zwolle-coach Ron Jans was blij met het punt dat zijn ploeg had behaald in de strijd om lijfsbehoud. Hij had geen goede wedstrijd gezien, maar wel een spannende. “Beide ploegen hadden last van zenuwen”, zei Jans. “Wij in de strijd om erin te blijven en Feyenoord in de race om de titel. Wij gingen daar in het begin beter mee om. Na de 2-0 hadden we moeten toeslaan. Feyenoord was vertwijfeld en onzeker.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden