Feyenoord toch weer zonder pardon aan de kant gezet

Feyenoord-aanvaller Sam Larsson weet zich omringd door tegenstanders. Beeld AP
Feyenoord-aanvaller Sam Larsson weet zich omringd door tegenstanders.Beeld AP

Door een laat doelpunt moest Feyenoord ook buigen bij Manchester City. De kampioen is uitgeschakeld in Europa. De Engelsen kroonden zich tot groepswinnaar.

Henk Hoijtink

MANCHESTER CITY - FEYENOORD: 1-0

Een even eervol als nutteloos resultaat was in de vijfde speelronde toch niet weggelegd voor de kampioen van Nederland, die al voor spek en bonen aan de Champions League meedeed. Volgens de gekende lijnen van het topvoetbal sloeg Manchester City met een laat doelpunt (1-0) toch een gaatje met Feyenoord, dat zich daarvóór in Europa al definitief geslagen wist.

Door de ruime voorsprong van Napoli op Sjachtar Donetsk (2-0) was voor Feyenoord de laatste minieme kans op een doorstart, via de derde plaats, naar de Europa League al vervlogen. Na het loze slotduel van begin december tegen Napoli is Feyenoord klaar in Europa, zonder pardon aan de kant gezet in een te zware poule, waarin Manchester City zich vanavond op minder de halve kracht van de groepswinst verzekerde.

B-ploeg

Naar verwachting was Manchester City met een relatieve B-ploeg verschenen, en met niet bepaald een maximum aan inspiratie. Dan wordt gauw gezegd dat ook reserves in dat segment goed zijn. Niet dat ze dat niet zijn, maar ook bij zo’n rijke club kunnen niet alle spelers even goed en hoogwaardig zijn. Coach Guardiola had bijvooreeld Yaya Touré weer eens opgesteld, de Afrikaanse kolos die niet in zijn plannen voorkomt als het menens is.

Met hem schuifelend in het hart van het veld voltrok zich een wedstrijd, zoals die in deze omstandigheden kon worden verwacht, een wedstrijd waarin de tegenstander van minder kaliber een strafexercitie bleef bespaard. Twee aanvallers van Feyenoord roken zelfs kansjes in de eerste helft. Boëtius werd nog net de voet dwars gezet door doelman Ederson, na een typerende lichtzinnigheid. Larsson schoot de bal na een aardige actie naast het doel.

Zij vormden met Berghuis een driemansaanval naar Hollands gebruik. Coach Van Bronckhorst had niet voor tactische varianten gekozen. Zijn gedachten waren ook bij de Nederlandse competitie geweest, waarin al zeventien verliespunten werden geleden en komend weekeinde het mogelijk lastige duel bij FC Groningen wacht. Dat kon op een bepaalde manier als belangrijker gelden, reden waarom bijvoorbeeld de licht geketste verdediger St. Juste buiten de ploeg werd gehouden.

Krachtsverschil

Zonder ook de geschorste aanvoerder El Ahmadi en (aanvankelijk) spits Jørgensen hield Feyenoord zich voor rust redelijk staande, niet tot het uiterste gedreven door Manchester City, dat natuurlijk ook wel. Zo’n ploeg, ook de reserves ervan, speelt dan toch gauw te losjes, als het krachtsverschil hoe dan ook voelbaar is en de absolute noodzaak ontbreekt. Spits Agüero kopte de bal naast het doel en Bernardo Silva schoof hem van dichtbij pardoes in de handen van doelman Jones.

Guardiola onderstreepte het geringe belang door zijn nog wel opgestelde sterspeler De Bruyne na een uur te vervangen. De Belg had kort tevoren redelijk opzichtig een gele kaart opgelopen, waardoor hij voor het laatste loze groepsduel is geschorst.

Ook zo wilde de betere ploeg de avond vooral regisseren. Maar door de toenemende nonchalance ontstonden er opnieuw gaatjes voor Feyenoord. Berghuis tilde de bal over het doel. Vrij zeldzaam was de kans voor Agüero, die de bal van dichtbij naast het doel prikte. Uiteindelijk scoorde Sterling dan maar, in de slotfase, met één glimp toch van klasse (1-0).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden