Feyenoord stort ineen na dwaze actie Boateng

EINDHOVEN - Zo geef je Espanyol een lesje, zo krijg je van PSV een pak slaag. George Boateng was gisteravond de gebeten hond bij Feyenoord. Zijn schrijnend gebrek aan zelfbeheersing schonk PSV op slag van rust een 2-1 voorsprong, die in de tweede helft doorgroeide naar 7-2.

MATTY VERKAMMAN

Als Feyenoord verliest, dan gebeurt dat dit seizoen met veel kabaal en met veel doelpunten. Nog voor er een competitiebal had gerold, riep het publiek in de Kuip al om de kop van Arie Haan. Dat was het geval toen het voetbal er tegen de Brazilianen van Gremio niet uitzag en de nederlaag (0-2) onontkoombaar was. Tussen alle nuttige overwinningen door kwam vervolgens op 29 september Vitesse in een uur tijd op 4-0, alvorens het nog 4-2 werd in Arnhem. En gisteren mocht PSV dus prijs schieten; het vorige week in Noorwegen nog zieltogende PSV.

Zelden zal een wedstrijd zo zijn beïnvloed door een rode kaart als gisteren het geval was. In het internationale voetbal gebeurt het de laatste jaren maar al te vaak, dat twee ploegen toch min of meer gelijkwaardig blijven als het om een strijd van elf tegen tien gaat. Hoe anders was het gisteren. Toen Boateng diep in de tweede helft Phillip Cocu in het strafschopgebied op de borst trapte, kon scheidsrechter Mario van der Ende niets anders doen dan de Feyenoorder weg sturen en de bal op de stip leggen. De geboren Ghanees reageerde volstrekt overspannen na zijn zotte actie. Verzorger Gerard Meijer probeerde hem op het veld te kalmeren, maar ook deze oude rot in het vak kreeg hem niet onder controle. Nadat allerlei heethoofden op het veld nog een robbertje doorvochten en het aanzien van de voetbalsport nieuwe knauwen gaven, vond Luc Nilis de rust om de penalty te benutten: 2-1.

Na die strafschop was PSV-Feyenoord nooit meer een echte wedstrijd. De vraag was slechts hoe hoog de uitslag zou uitvallen. Sinds de start van het betaald voetbal in 1954 was PSV tegen Feyenoord nooit hoger gekomen dan zes goals. Het werd er nu dus eentje meer, maar tien had ook gekund. Cocu, Zenden, Cocu, Pahlplatz en Degryse vonden in de tweede helft het net, waarna invaller Zwijnenberg vlak voor tijd voor Feyenoord nog even tegen scoorde. Interessant was de tweede helft echter amper nog. Cocu had al snel nummer drie te pakken tegen de op apegapen liggende ploeg en toen was het werkelijk een gelopen wedstrijd. Haan had de afgang blijkbaar al voelen aankomen. Zijn ploeg begon dus met een achterstand aan de tweede helft, maar even goed werd aanvaller Taument vervangen door verdediger Zwijnenberg. Toen de Feyenoord-coach achteraf werd gevraagd of die ingreep niet een beetje vreemd was, reageerde hij met de tegenwerping: “Waarom? Het werd nu met een verdediger erbij al 7-2.”

Alles viel bij Feyenoord dus in duigen toen bij Boateng de stoppen doorsloegen. De laatste weken was de rechtsback al voortdurend de zwakste speler geweest. In de opbouw telde hij nauwelijks mee en gaandeweg ging hij ook op het gebied van het verdedigen gekke dingen doen. Gisteren werd hij in eerste instantie overigens niet als vleugelverdediger uitgespeeld, maar als volger van Nilis. Na tien minuten kon hij alsnog naar de vleugel, waar Zenden hem voor problemen plaatste.

Die positiewissel had direct te maken met een trieste kwestie voor Van Gastel. Deze drijvende kracht op het middenveld ging ongecontroleerd in duel met Vink. Voor die actie kreeg hij de gele kaart. Die prent werd hem boven de brancard voorgehouden. Later bleek dat Van Gastel zich zelf zwaar had gedupeerd: een gebroken scheenbeen. Die tegenslag kon Feyenoord niet hebben, ook al niet omdat Van Wonderen zwaar ingepakt aan het karwei begon en hooguit half fit was.

Sanchez liep er voorts verloren bij. Hij is bedoeld als schaduwspits, maar dit keer moest de Argentijn machteloos toezien hoe zijn directe tegenstander Jonk de wedstrijd dirigeerde. Het wegvallen van Van Gastel leidde tot niet minder dan vier positiewijzigingen bij Feyenoord. Früser ging van Eijkelkamp naar Nilis, invaller Schuiteman naar Eijkelkamp, Boateng van Nilis naar Zenden en Van Wonderen van Zenden naar Degryse.

Dolgraag had Feyenoord de voorsprong op PSV tot vijf punten opgevoerd en het gat met Ajax naar negen punten vergroot. In die ambitie was Boateng niet de enige die zich misdroeg. Vooral de gedreven Vink en Nilis werden enkele keren grof neergehaald. De invallers Vos en Schuiteman gingen zelfs zo wreed te keer, dat zij net zo goed rood in plaats van geel hadden kunnen krijgen. Met rood voor Boateng en geel voor Van Gastel, Vos, Schuiteman, De Goey en Graff werd wel heel duidelijk welke ploeg gisteren over de schreef ging. Het zwaar dominerende PSV incasseerde alleen in de persoon van Nilis een gele kaart.

Door het dwaze gedrag van Boateng was niet eens in te schatten hoe goed PSV eigenlijk was na de afknapper tegen Brann Bergen. Moeilijk was het zeker in het begin voor de nieuwe koploper. Toen Larsson al na één minuut en negen seconden een voorzet van Taument achter invaller-doelman Van Ede had gewerkt, leek PSV opnieuw een moeilijke avond tegemoet te gaan. “Iedereen weet dat Feyenoord goed een voorsprong kan verdedigen”, wist Advocaat. Tegen het combinatiespel van de overheersende PSV'ers waren de Feyenoorders evenwel kansloos. De gelijkmaker was kenmerkend voor PSV. Het was een doelpunt om in te lijsten. Jonk opende op rechts in de richting van Nilis. Er volgden op snelheid twee haktrucs van Vink en Eijkelkamp, waarna de intussen aangesloten Jonk met een secure schuiver het net vond. Acht minuten later veranderde de Eindhovense voetbalburcht in een boksring, waarin Boateng zichzelf en zijn team knock-out sloeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden