Feyenoord sluit af met fortuinlijke zege

KOSICE (ANP) - Feyenoord heeft het optreden in de Champions League afgesloten met een 1-0 overwinning. In een troosteloze ambiance had de ploeg van Leo Beenhakker de zege vooral aan FC Kosice te danken. De Slowaakse kampioen miste de scherpte om het zwakke optreden van Feyenoord af te straffen. Van Bronckhorst zorgde voor de gelukkige winnende treffer.

Na de teleurstellende nederlaag tegen NEC (3-2) en het nog te behalen prestige, eiste Beenhakker een overwinning in Kosice. De coach leek na een goede reeks tegen FC Utrecht, Juventus en Sparta op de juiste weg met zijn jeugdliefde.

Het team maakte echter nimmer de indruk met revanchegevoelens naar Slowakije te zijn afgereisd. De Rotterdammers toonden opnieuw geen vechtlust en beleving. Ze lieten zich aftroeven door de Slowaakse kampioen, die vocht voor een zege ter nagedachtenis van hun overleden ploeggenoot Milan Cvirk, wiens shirt tijdens de groepsfoto werd vastgehouden.

Het spel van Feyenoord stond in schril contrast met het optreden twee weken geleden tegen Juventus. Natuurlijk mogen de omstandigheden in Kosice niet worden vergeleken met de ambiance tijdens de wedstrijd tegen de Italiaanse kampioen. De sfeer in het stadion stond haaks op de feestende massa die twee weken geleden als twaalfde man achter de club stond.

Bij een temperatuur onder het vriespunt keken in Kosice slechts 2500 toeschouwers, onder wie een handvol Feyenoord-aanhangers, toe. Ook de tegenstander sprak minder tot de verbeelding dan de voormalig wereldkampioen. Bovendien stond er na drie nederlagen niets meer op het spel. In de Champions League valt echter altijd voldoende te verdienen aan waardering en financiën.

Na de minuut stilte kreeg Feyenoord via Sanchez de eerste kans van de wedstrijd, maar daar bleef het in de eerste helft wat de Rotterdammers betreft bij. Kosice nam het initiatief over. De Slowaken kregen zeker vijf kansen, maar slaagden er niet in doelman Dudek te passeren. Dit was meer te wijten aan eigen onkunde, dan aan de kwaliteiten van de sluitpost van de Rotterdamse formatie. Kozlej en Zvara maaiden in kansrijke positie over de bal.

In tegenstelling tot het duel met NEC begon Beenhakker met Connolly in plaats van Nelisse. De 19-jarige aanvaller maakte in Nijmegen zijn debuut, maar op Europees niveau durfde Beenhakker het nog niet aan de jongeling te laten starten. In de verdediging nam Boateng de plaats in van Claeys. De trainer had de Ghanees, die in belangstelling zou staan van Coventry, aanvankelijk op de positie van Zwijnenberg willen zetten, maar Claeys haakte woensdag met een keelonsteking af.

Na een half uur liet Beenhakker zijn onvrede over het vertoonde spel al blijken door alle reservespelers te laten warmlopen. Na rust paste hij echter één wissel toe. Nelisse nam de plaats in van de onzichtbare Connolly. De Europese debutant, later weer gewisseld voor Schuiteman, kreeg onmiddellijk de beste kans aan Feyenoord-kant. Na een combinatie tussen Vos en Van Bronckhorst schoot Nelisse naast.

Waardig

In de tweede helft kwamen weer wat mogelijkheden voor Feyenoord. Sanchez en Bosvelt hadden geen geluk bij de afwerking. De beste kansen bleven echter voor Kosice. De Slowaken misten echter de kwaliteit het zwakke optreden van Feyenoord af te straffen. Met hun eerste punt en een premie van 700 000 gulden leken de spelers de verongelukte Cvirk een waardig afscheid te kunnen geven. Een gelukkig doelpunt van Van Bronckhorst op aangeven van Vos, voorkwam dit verdiende eerbetoon.

De dood van Cvirk was de afgelopen dagen het onderwerp van gesprek geweest in Kosice. Gisteren ook in het stadion. Met een minuut stilte, het dragen van rouwbanden en een overwinning hadden de Slowaakse spelers hun ploeggenoot willen eren. Cvirk kwam vorige week bij een auto-ongeluk om het leven. Teamgenoot Albert Rusnak brak bij het ongeval beide benen. Sindsdien hebben hun teamgenoten het niet kunnen opbrengen een wedstrijd te spelen. Het voor afgelopen weekeinde vastgestelde duel met concurrent FC Lokomotiva werd afgelast. Trainer Pecze: “Het is een moeilijke tijd geweest. Maar het voetballeven gaat door, ook al doet het pijn. We willen toch bewijzen dat het Slowaakse voetbal van goed niveau is.”

De Slowaken wisten in de lucratieve Europese competitie echter geen enkel punt te vergaren. Feyenoord was het dan ook aan zijn stand verplicht dit duel te winnen. Trainer Leo Beenhakker eiste, zeker na de nederlaag bij NEC, een zege van zijn spelers. “Alhoewel onze rol in de Champions League is uitgespeeld, gaat het in iedere wedstrijd nog om aanzien, prestige en de financiën. De beelden van het duel gaan de hele wereld over. Tegen Juventus hebben we Europa verrast. Dit krediet mogen we hier niet verspelen.”

Beenhakker had wegens de dood van Cvirk niet de kans gekregen Kosice te bekijken. Hij moest het doen met rapporten en beelden van de eerdere wedstrijden in de Champions League, maar was vooraf vol vertrouwen. “Het materiaal dat ik nu heb, moet voldoende zijn. Bovendien moeten we van onze eigen kracht uitgaan en niet van de tegenstander.” Dat bleek net voldoende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden