Feyenoord schamel maar effectief

ROTTERDAM - Met de koud-watervrees van Willem van Hanegem om jonge talenten een serieuze kans te geven kan het binnenkort afgelopen zijn. De door schorsingen voor Früser en Trustfull uit nood geboren verdedigingslinie Van Gobbel, Scholten, Schuiteman, Bosz hield Heerenveen ruim een uur moeiteloos in bedwang.

ERIC HORNSTRA

Daarnaast was er het bevredigende optreden van Giovanni van Bronckhorst, die de wedstrijd (2-1) al na een kwartier een beslissende wending leek te geven door een pass van Schuiteman, gevolgd door een hakbal van Larsson bekeken af te ronden.

Van Hanegem heeft zijn weinig cohesie vertonende selectie dit seizoen bij verschillende gelegenheden de wacht aangezegd, zonder ooit werkelijk tot daden over te gaan. De komst van Schuiteman - hij stond aan de basis van beide Feyenoord-goals - en het zelfverzekerde spel van Van Bronckhorst moeten de coach zeer welkom zijn. Hij heeft momenteel bij teleurstellende prestaties tenminste een behoorlijke stok achter de deur.

De meeste aandacht ging gisteren, hoe kan het anders, uit naar Bernard Schuiteman. De carrière van de 21-jarige speler, die bij Bayer Leverkusen pas in november zijn eerste schuchtere speelminuten kreeg, raakte sindsdien in een stroomversnelling. Hij werkte de Braziliaanse international Sergio in korte tijd uit de basis, verwierf een plaats in Jong Oranje en kreeg een aanbieding uit Rotterdam.

Tegen Heerenveen, dat in de eerste helft houterig en overdreven schuchter opereerde, maakte Schuiteman niet alleen een gedegen indruk, de nieuweling is ook een speler die initiatieven durft te ontplooien. Het was vooral Schuiteman die in het laatste kwart van de wedstrijd, toen Feyenoord met een 2-1 voorsprong op zak verviel in gerommel, een paar keer reddend optrad. In de 34ste minuut van de tweede helft deed hij dat iets te enthousiast. Exact op de rand van het strafschopgebied torpedeerde hij Tammer. Scheidsrechter Uilenberg legde de bal echter demonstratief een meter buiten de lijnen. Van Hanegem toonde zich tevreden over de verdedigende kwaliteiten van Schuiteman, al plaatste hij een paar kanttekeningen. “In de tweede helft werd hij te actief, te overmoedig ook. Hij stond een paar keer met de rug naar de situatie, maar werd door Scholten gecorrigeerd.”

Feyenoord-Heerenveen was een vreemde ontmoeting met een dodelijk saaie eerste en een heel aantrekkelijke tweede helft. Heerenveen-trainer Foppe de Haan gaf toe dat hij zich 45 minuten had zitten verbijten: “Ik heb mijn spelers in de rust gigantisch op hun donder gegeven.” Daar had hij alle reden toe. Na een imponerende serie van dertien punten uit zeven wedstrijden, raakte Heerenveen thuis tegen Twente al behoorlijk van de rails en ook in Rotterdam was van enig zelfvertrouwen geen sprake. Drie slappe schoten - van Regtop, Tammer en Roelofsen - waren de treurige oogst. De tegenacties van Feyenoord waren getalsmatig nog schameler, maar effectiever. Na de openingsgoal van Van Bronckhorst was het Larsson, die na een solo van Blinker, de 2-0 binnenschoot.

De tweede helft was van ander kaliber. En opnieuw was het een jong talent dat leven in de brouwerij bracht. Aan de zijde van Heerenveen wel te verstaan. De Friese club sloot onlangs een overeenkomst af met de 18-jarige Deen Jon Dahl Tomassen, die eerder al begeerd werd door Feyenoord, Barcelona en Bayern München. Het inbrengen van Tomassen - hij kwam in het veld voor Hellinga - stelde Feyenoord voor onverwachte problemen. Foppe de Haan: “Die jongen heeft heel wat in zijn mars en brengt dynamiek mee.” In de negentiende minuut kreeg de Deen zelfs de laatste voet tegen de bal, na een corner van De Visser en een kopstoot van Echteld.

De Goey en l'Ami kregen het beiden druk. Kiprich raakte na een voorzet van Larsson de paal en miste een keer vrij voor doel; aan de andere kant bleef de voet van Tammer een paar centimeter verwijderd van de bal die door Tomassen onberispelijk was voorgeschoven.

“In die fase kon de weegschaal beide kanten op”, vond De Haan. “3-1, 2-2, alles was mogelijk.” Aan de omstreden actie van Schuiteman jegens Tammer wilde hij geen woorden vuil maken. “Bij de overtreding van Bosz op Roelofsen, een paar minuten later, had ik minder twijfels.” Uilenberg besloot echter de Feyenoorders een nieuwe vervelende afgang te besparen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden