Feyenoord nog erg onwennig

ROTTERDAM - Bange voorgevoelens werden gistermiddag zo niet bevestigd dan toch bepaald niet weggenomen in De Kuip, waar het vernieuwde Feyenoord de zoektocht naar ritme en cadans tastend vervolgde, en waar ook anderszins aan de verwachtingen werd voldaan. Aan de verhoudingen die de vorige competitie ontsierden, kon niet worden getornd.

Henk Hoijtink

Met 2-1 won Feyenoord van NEC, in een laagwaardig duel waarin het tekort aan kwaliteit en raffinement bij de verliezende ploeg zwaarder woog dan de vergaande onwennigheid bij de winnende. De vrees dat de kloof die de ranglijst vorig seizoen spleet -nummer vijf NEC had maar liefst 29 punten minder dan nummer drie Feyenoord- niet incidenteel van aard is, werd erdoor aangewakkerd.

NEC, dat gisteren steels op meer had gerekend vooral omdat het nauwelijks door wijzigingen was aangetast, kon althans geen aanwijzingen voor het tegendeel bieden.

Dat kwam Feyenoord van pas, en niet in de laatste plaats trainer Van Marwijk, die alle vijf oefenduels van enig gewicht verloren had zien gaan in een bewogen voorbereidingsfase die hij zelf vorige week van een opmerkelijk slotakkoord voorzag.

Van Marwijk betoogde in Voetbal International dat Van Hooijdonk en Bosvelt, wier vertrek de gemoederen hevig had beroerd, een negatieve invloed op de spelersgroep zouden hebben gehad. Ze zouden jongere ploeggenoten door een dominante houding met angst hebben vervuld. Ongeloofwaardig was dat niet zozeer, maar vragen riep het wel op -vragen juist over de trainer die de turbulente zomer al te doorzichtig leek na te beschouwen.

Impliciet gaf Van Marwijk aan dat hij niet in staat is geweest het tweetal te beteugelen. Sterk kwam het voorts evenmin over dat hij zijn voormalige dragende spelers nu pas een pittig verwijt nazond waarop voordien nimmer ook maar de geringste toespeling was gemaakt.

In zijn opzet om de hervormingen in Rotterdam-Zuid te verklaren en te rechtvaardigen wekte Van Marwijk juist, of op z'n minst: ook, de indruk dat hij zijn gezag heeft laten ondermijnen.

Dat gevaar lijkt hem niet meer te bedreigen, nu de gereviseerde selectie voornamelijk bestaat uit jongelingen die hun naam nog moeten vestigen, en ouderen die voorlopig alle aandacht op zichzelf dienen te richten. Maar in hoeverre Van Marwijk daarmee is geholpen, moet nog blijken. Nu er ongewild door hemzelf twijfels zijn opgeroepen, én voordien al twee seizoenen achtereen door de tegenvallende prestaties van Feyenoord in de competitie, is Van Marwijk erbij gebaat om met zijn nieuwe team progressie te boeken -geen sinecure gezien de verzamelde capaciteiten.

Met verholen opluchting begroette hij gisteren de doffe triomf op NEC, die storingen in alle linies bij Feyenoord niet kon verbloemen. Waarschijnlijk ook ongewild plaatste Van Marwijk het optreden van zijn ploeg in perspectief toen hij linksachter Gérard de Nooijer een complimentje wilde geven. Hij had het 'voor zijn doen' goed gedaan, zei de trainer pardoes.

Beter had Van Marwijk niet kunnen aangeven dat hij zich (opnieuw) dient te behelpen met een beperkte defensie, waarin de Zuid-Koreaan Song gisteren een gedesoriënteerde indruk maakte. Op het middenveld konden de trouwe routinier Van Wonderen en de beoogde nieuwe stuurman Schreuder de regie niet ter hand nemen in een omgeving waarin middelmaat en technische onvolkomenheden de boventoon voerden.

Bemoediging bood de middag niettemin ook voor Feyenoord, dat zijn nieuwe spits kon bejubelen. De 20-jarige Serviër Lazovic behaagde het onzekere legioen door kort na de rust toe te slaan, met een treffer die doelgerichtheid verried (1-0) nadat hij eerder in de oefenreeks al van enige technische vaardigheden had blijkgegeven.

Tot rust en overleg inspireerde echter ook dat doelpunt Feyenoord niet. In het nieuwe offensieve kwartet konden de krachten nog niet worden gebundeld, de karakteristieke werklust van Kuijt ten spijt. De grootste tegenvaller was de onbeduidende bijdrage van Van Persie, het talent dat in de nieuwe orde zo graag op de voorgrond zou willen treden.

Niet hij, maar de niet versagende Belg Buffel bracht Feyenoord zekerheid (2-0), daartoe in staat gesteld door de onhandige NEC-verdediger Ebbinge. Even passend werd de middag besloten door Paauwe, die NEC nog een strafschop (Wielaert, 2-1) bezorgde door Tumba opzichtig vast te houden -als om te onderstrepen dat er bij Feyenoord nog erg veel aan schort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden