Feyenoord niet opgewassen tegen Kiev

Rotterdammers uitgeschakeld in voorronde Champions League Gebrek aan slagkracht wreekt zich

FEYENOORD0 DINAMO KIEV1

Op cynische wijze werd de toch al te lichte nummer twee van Nederland gisteravond opgewacht en uiteindelijk met één enkel tikje uit balans gebracht, ver nog van het hoogste Europese voetbalpodium. In de voorlaatste voorronde van de Champions League sneuvelde Feyenoord, dat weinig tot niets viel aan te rekenen, doch domweg voor een hoger niveau elementaire tekortkomingen vertoonde, waarvan een gebrek aan slagkracht en vernuft het zwaarst wogen.

Door een laat doelpunt zegevierde het nihilistische Dinamo Kiev voor de tweede maal (0-1), na de 2-1 van vorige week, en werd Feyenoord verwezen naar de laatste kwalificatieronde van de Europa League. Dat mocht wrang aanvoelen, maar het zal een passender omgeving zijn voor Feyenoord - en een schande kan het geenszins worden genoemd gezien de voorgeschiedenis waarin in de laatste zes jaar slechts één Nederlandse ploeg (Ajax) de voorronden van de Champions League doorstond.

Een bitter einde had zich gaandeweg afgetekend van een avond waarop het omgebouwde Feyenoord zich in de geest van zijn coach Koeman naar vermogen, en daarmee verdienstelijk, teweer had gesteld. Zo kort nog na het vertrek van de basisspelers Vlaar, El Ahmadi (beiden naar Aston Villa), Bakkal (Dinamo Moskou) en Guidetti (naar de vierde rang van Manchester City) had de nieuw gevormde ploeg gedaan wat, met alle nog logische beperkingen, redelijkerwijs mocht worden gevraagd.

De internationaal graag variërende Koeman, die vorige week in Kiev voor twee aanvallers had gekozen, had er nu weer drie opgesteld, met Fernandez in de punt van de aanval. In dat vertrouwde systeem was Feyenoord verantwoord ten aanval getrokken, zeker gezien het gebrek aan internationale ervaring. Er werd weinig ruimte geboden voor de gevreesde uitbraken van Kiev en aan de overzijde met geduld naar openingen gezocht - waarbij een voorspelbaar manco zich nochtans wreekte.

In het laatste stadium ontbrak het aan de finesse en zeker ook de koelbloedigheid die op een hoger internationaal niveau nu eenmaal worden gevraagd. Rechterspits Schaken viel nog niet al te veel te verwijten met een schot en later een kopbal van dichtbij, waarop doelman Koval bekwaam reageerde. Het gebrek aan slagvaardigheid werd halverwege de eerste helft ten volle uitgebeeld door Cissé, de linkeraanvaller die na een Oekraïense storing plots met spits Fernandez op de verbouwereerde Koval kon aflopen. Cissé eiste de buitenkans voor zich op, aarzelde daarna opzichtig en liet zich nog achterhalen door aanvoerder Mykhalyk.

Dinamo Kiev had er voor rust niet meer dan twee prikjes tegenover kunnen stellen, van middenvelder Ninkovic en van spits Ideye. Meer stond Feyenoords jonge defensie niet toe - met de van Heerenveen overgekomen Janmaat op rechts, de nieuwe aanvoerder De Vrij en Martins Indi in het centrum en het talent Nelom op links. Feyenoord hoopt binnenkort international Mathijsen te kunnen aantrekken om zo de laatste lijn toch van enige routine te kunnen voorzien, maar in afwachting daarvan hield de jeugd zich gisteren kranig.

Het bleek onvoldoende compensatie voor onvermijdelijke begrenzingen. In het openingsgedeelte van de tweede helft was het Immers die, zwevend door de doelmond, door de sterke doelman Koval werd weerhouden. Hoe spectaculair het ook oogde, klinisch beschouwd kon het tevens typerend heten. De uit de onderste regionen van de eredivisie van ADO Den Haag overgenomen Immers is al van een wat wilder slag dan zijn voorgangers in Rotterdam, en daarnaast moet hij zichtbaar nog wennen aan het hogere niveau. Zo dwarrelden later schoten van Clasie, Cissé en de invallers Vormer en Cabral in de toenemende haast nog naast en over het doel, zag Dinamo Kiev het nauwelijks verontrust aan en sloeg spits Ideye in de slotminuut toe (0-1) - zoals dat dan gaat, op een hoger plan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden