Feyenoord moet wennen aan nieuw systeem

ROTTERDAM - Het 'nieuwe' Feyenoord heeft zich in een vriendschappelijk duel tegen het Engelse Tottenham Hotspur (1-1) aan het eigen publiek gepresenteerd. De Rotterdammers maakten duidelijk over meer creativiteit dan vorig seizoen te beschikken, maar toonden eveneens aan dat trainer Leo Beenhakker nog het nodige werk moet te verrichten voor er een serieuze titelkandidaat op de mat staat.

Feyenoord is deze zomer zeer actief geweest op de transfermarkt. De club trok maar liefst zes spelers aan, die er niet alleen aan moeten bijdragen dat de ploeg sterker wordt, maar tevens de aanzet moeten geven tot een attractievere manier van spelen.

De nieuwkomers zijn: Jon Dahl Tomasson (Newcastle United), Peter van Vossen (Glasgow Rangers), Bert Konterman (Willem II), Patrick Paauwe (Fortuna Sittard), Tininho (Portuguesa Sao Paulo) en Ferry de Haan (Excelsior). Tomasson, Van Vossen, Konterman en Tininho lijken verzekerd van een plaats in de basis. Paauwe zit er dicht tegen aan en De Haan moet voorlopig genoegen nemen met een plaats op de bank.

Beenhakker gaat dit seizoen uit van een speelwijze die min of meer kan worden getypeerd als 4-4-2, maar simpel kan transformeren in een offensief 4-3-3-concept. Ulrich van Gobbel (rechts) en Tininho (links) zijn de vleugelverdedigers. Bert Konterman en Kees van Wonderen dekken het centrum voor keeper Jerzy Dudek af. Jean-Paul van Gastel, van wie de passes moeten komen, en Paul Bosvelt spelen centraal op het middenveld. De flanken worden bezet door de onvoorspelbare Bonaventure Kalou (rechts) en Peter van Vossen (links). Julio Ricardo Cruz speelt diep in de spits en de beweeglijke Jon Dahl Tomasson acteert kort achter hem in een vrije rol.

In balbezit speelt Feyenoord met twee buitenspelers en een spits. Jon Dahl Tomasson vervuld dan de rol van 'schaduwspits', die hem op het lijf is geschreven. Bij balverlies onstaat er een andere formatie. Kalou en Van Vossen moeten zich dan laten terugzakken en op de flanken verdedigende arbeid verrichten.

Feyenoord demonstreerde tegen Tottenham Hotspur dat het nog moet wennen aan het nieuwe systeem. Kalou en de voor de van een blessure herstellende Peter van Vossen spelende Henk Vos konden weinig gevaar stichten langs de zijkanten. Kalou toonde in de eerste helft aan dat hij nog moet wennen aan zijn defensieve taken. Nonchalant balverlies van de speler uit Ivoorkust leidde tot de treffer van Chris Armstrong voor The Spurs.

Kalou mocht in de rust dan ook gaan douchen. Beenhakker: “Ik ben hem al maanden aan het uitleggen dat hij op het eerste twee-derde van het veld controlerend moet spelen. Daar moet Kalou geen risico nemen. Acties moet hij voorin maken. Daar moet hij zijn originaliteit behouden. Ik heb hem gewisseld, omdat hij nog steeds moet leren dat hij onderdeel is van het collectief.”

Het probleem van Feyenoord lijkt voorlopig centraal in de defensie te liggen. Konterman en Van Wonderen geven niets weg, maar komen tegen een opponent die met twee spitsen speelt niet aan hun opbouwende taken toe. Het venijn moet vooral van Van Gastel komen. Hij moet er echter voor waken dat hij niet te dicht tegen het centrale duo aan gaat hangen en daardoor de afstand met Tomasson te groot maakt.

Die afstand tussen Van Gastel en de Deen was tegen Tottenham Hotspur immens. Het gevolg was dat Van Gobbel en Tininho het halve veld moesten oversteken om de spitsen te voeden. Van Gobbel beschikt over snelheid en kracht, maar laat een imponerende rush niet altijd volgen door een voorzet op maat. Tininho speelde voor de eerste maal in zijn loopbaan puur linksback en toonde zich technisch zeer sterk. “Hij heeft de bal aan een touwtje. Maar het is afwachten hoe hij reageert als hij met een echte rechtsbuiten wordt geconfronteerd”, temperde Beenhakker het optimisme.

Na de pauze verhuisde Paul Bosvelt naar de rechterflank. De linksbenige Patrick Paauwe maakte zijn opwachting om naast Van Gastel te spelen. Het is een wens van Beenhakker om het centrale tandem op het middenveld uit een rechtsbenige en een linksbenige speler te laten bestaan. Kort voor tijd maakte de geboren Feyenoorder Peter van Vossen zijn opwachting. De rechtsbenige linksbuiten maakte zich met overdreven armgebaren onmiddellijk populair bij het legioen, De presentatie van Van Vossen was een cadeautje van Beenhakker. De Zeeuw is eigenlijk nog niet fit. Beenhakker: “Ik had Peter de opdracht gegeven bij een kopkans meteen te bukken. Hij mag zeker nog niet koppen.”

Feyenoord had al voor de komst van Van Vossen de eindstand op 1-1 bepaald. Jon Dahl Tomasson dook vanachter Cruz op en maakte gelijk. Het slagen van de combinatie Cruz-Tomasson is de sleutel tot een succesvol seizoen. De verwachting is dat de snelle Deen kan profiteren van de 'bliksemafleider' uit Argentinië. Maar of het duo vaak te bewonderen is hangt af van het gedrag van Cruz. De spits loopt (te) vaak tegen kaarten aan en mist de eerste vier wedstrijden van het seizoen. Hij is geschorst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden