Voetbal

Feyenoord mag voorzichtig naar boven kijken

Feyenoord Jens Toornstra worstelt zich tussen twee PEC-verdedigers door. Beeld BSR Agency
Feyenoord Jens Toornstra worstelt zich tussen twee PEC-verdedigers door.Beeld BSR Agency

Heel voorzichtig krijgt Feyenoord de derde plek in zicht. De plek waar het – in ieder geval qua begroting – thuishoort. Dankzij een moeizame zege op PEC Zwolle (1-0) steeg Feyenoord naar een gedeelde vijfde plaats.

Feyenoord verloor onder interim-trainer Dick Advocaat nog niet, maar dat betekent niet dat de Rotterdammers constant zijn. Net als drie dagen eerder in Europees verband tegen Glasgow Rangers, toonde Feyenoord tegen PEC Zwolle in één wedstrijd twee gezichten.

Via aanvoerder Berghuis kwam Feyenoord halverwege de eerste helft op voorsprong (1-0) en daarna volgden nog veel meer kansen. De thuisploeg liet echter na die af te maken, waarna een totaal ander beeld ontstond in de tweede helft. Keer op keer drong PEC Zwolle aan en het was soms onthutsend om te zien hoe gemakkelijk de ploeg die in de onderste regionen van de eredivisie bivakkeert door de Feyenoord-defensie sneed.

Het was aan Nick Marsman te danken dat de voorsprong behouden bleef. Feyenoords derde doelman – hij speelde vanwege blessures bij Vermeer en Bijlow - hield alles tegen wat op hem af kwam. Hij stopte zelfs een bal met zijn oog. “Dat kan je zien hè?”, lachte de doelman, wijzend op zijn dikke oog. Ergens vond Marsman het niet vervelend dat hij veel te doen kreeg. “Als je de kans krijgt wil je je graag onderscheiden en het team helpen. Maar dat is natuurlijk alleen fijn als je de ballen tegenhoudt.”

Marsman verbaasde zich er wel over dat hij, in tegenstelling tot de eerste helft, zo veel te doen kreeg in het tweede bedrijf. “Dat heeft te maken met de ruimtes die groter werden en de manier waarop we druk zetten. Dat moet je als collectief doen. Als er dan twee of drie niet opletten, spelen ze (PEC Zwolle, red.) gemakkelijk door het middenveld. Daar moeten we aan werken.”

Compleet overlopen

Ook Advocaat zag dat Feyenoord in de tweede helft compleet werd overlopen. “Ons middenveld had problemen. Maar hoe hun middenvelders spelen, dat kost zoveel kracht. Ik wíl het niet begrijpen, maar ik kan het wel begrijpen.” Feyenoords trainer vond echter dat zijn ploeg dat aan zichzelf te wijten had. Advocaat zag Feyenoord in de eerste helft ‘uitstekend’ spelen, ‘maar je weet dat je dan een goal meer moet maken’. “Dan kan je in de tweede helft zelf bepalen wanneer je naar voren gaat.”

“Ik denk ook dat het wat makkelijk gaat als je de bal in de ploeg houdt en zoekt naar momenten om naar voren te gaan”, aldus Advocaat. “Je kunt niet elk moment naar voren lopen en dat deden ze wel. We hebben alle geluk van de wereld dat we op 1-0 bleven staan en daar moeten we echt over praten.”

Advocaat ziet dat Feyenoord zich voorzichtig ontwikkelt, maar getuige de tweede helft van het duel van zis Feyenoord nog niet op het niveau waar het in de ogen van Advocaat naartoe moet. “Maar dat kan in vier weken ook niet”, aldus de 72-jarige trainer, doelend op de korte tijd die hij nog maar in dienst is van de club.

De drie overwinningen die Advocaat in de eredivisie met Feyenoord heeft geboekt waren allemaal tegen laagvliegers (VVV, RKC en PEC). Zondag gaat Feyenoord op bezoek bij Vitesse, waarna een week later het thuisduel met PSV volgt. Pas daarna kan Advocaat zien of Feyenoord zich onder zijn leiding écht heeft ontwikkeld.

PEC in degradatiezone

PEC Zwolle moet door de nederlaag tegen Feyenoord angstig naar beneden blijven kijken. Het staat vijftiende, slechts twee punten verwijderd van de zeventiende plek, die rechtstreekse degradatie tot gevolg heeft.

PEC-trainer John Stegeman besefte dat zijn ploeg wat lucht had kunnen krijgen als het één of twee kansen tegen Feyenoord had benut. “Maar als bestaat niet”, was hij realistisch tegen Fox Sports. “Het leek erop alsof we in de eerste helft de bal niet wilden hebben, maar in de tweede helft zag je waartoe we in staat zijn.”

Lees ook:
Met Dick Advocaat dwaalt Feyenoord ver van het moderne voetbal af

Ach, Feyenoord. Zo opende ik het verslag van wat, de ‘klassieker’ in de Arena, voor Ajax een trainingspartijtje tegen luchtdekkers was geweest. Lees de column van Henk Hoijtink over het dolende Feyenoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden