Feyenoord kan zich rustig opladen voor echte werk

DEVENTER - In zijn nabetrachting van Go Ahead-Feyenoord (0-3) gebruikte Arie Haan binnen tien tellen drie keer de term 'rustig'. Het was van Feyenoord een rustige overwinning in een rustige wedstrijd. Go Ahead, zo had Haan gezien, drong alleen in de openingsminuten even aan, daarna werd alles gauw weer rustig.

Het was voor Feyenoord pas de eerste overwinning in april. Feitelijk betrof het een zeer cruciaal duel voor de Rotterdammers, want een gelijkspel of nog erger zou de kans op plaatsing voor de UEFA Cup bepaald op losse schroeven hebben gezet. Voor degradatiekandidaat Go Ahead was het net zo goed een bijzonder belangrijke wedstrijd. In de gegeven omstandigheden mocht een gretige, geladen Deventer ploeg worden verwacht. Het tegendeel was waar. “Het lijkt om moedeloos van te worden en het is ook om moedeloos van te worden”, vond de scheidende coach Ab Fafié.

Koning Ab wist zijn belangrijkste kandidaat-opvolger op de tribune: Leo van Veen. In Utrecht moest Fafié ook al eens het veld ruimen voor Van Veen. Deze Utrechter heeft een weekje bedenktijd gevraagd aan het bestuur van Go Ahead. Hij schijnt niet zo veel trek te hebben in de eerste divisie. Als hem die tweede afdeling van het profvoetbal niet bevalt, kan hij maar beter meteen naar een andere club uitzien. Hoe kan een zo hete favoriet voor de nacompetitie nog enige hoop op overleving koesteren, als tegen Feyenoord de indruk wordt gewekt dat de zomervakantie al is begonnen? Go Ahead manifesteerde zich gisteren als een ultra-duffe ploeg, als een dolend team dat al blij is wanneer de bal eens vijf seconden in de eigen rijen blijft. Van Go Ahead wordt nog wel eens beweerd dat het 'te veel voetbal' speelt voor een degradatieploeg. Deze techneuten zouden wel behendig aan de bal zijn, maar op het trainingsveld te spaarzaam de slidingbroek aantrekken. Tegen Feyenoord was van het één, noch van het ander sprake. Go Ahead liet geen 'voetbal' zien en al helemaal geen goede wedstrijdinstelling. “Wissel eens een paar van die sukkels”, riep een rood-gele supporter op zeker moment voor de hele tribune hoorbaar naar Fafié. Ab sloeg van de weeromstuit aan het wisselen, maar het had er veel van weg dat toen steeds de lamme door de blinde werd vervangen.

Door doelpunten van Gaston Taument, Kees Marbus in eigen doel - nadat Taument van heel dichtbij eerst de lat had geraakt - en George Boateng (leuke hakbal) beperkte Feyenoord de uitslag tot 0-3. Taument was opnieuw de beste aanvaller van Feyenoord. Fafié had dat vooraf al vermoed en bleek een speciale truc te hebben bedacht om de rechtsbuiten te bespelen. De Moldaviër Clescenco werd opgeofferd om Taument te schaduwen. Het was een vondst die alleen maar negatief werkte. De aanvaller Clescenco had niet het vermogen Taument in zijn offensieve acties te volgen. Bovendien miste Go Ahead nu de aanvallende acties van Clescenco, de man die eerder dit seizoen met zijn twee goals verantwoordelijk was voor de 2-2 tegen Feyenoord in de Kuip.

Door het gebrek aan weerstand van Go Ahead, hoefde Feyenoord maar op halve kracht te gaan. Dat was mooi meegenomen, nu donderdag in het Ernst Happel-stadion de return tegen Rapid Wien wacht. Om geen enkel risico te lopen, hoefden Koeman, Taument en Van Gastel in de Adelaarshorst het einde niet te halen. Trustfull was er van begin af aan niet bij. Hij heeft last van een oogonsteking. Aan alles was te zien dat het karakterloze Go Ahead voor Feyenoord niet meer was dan een tussendoortje naar het echte werk. Feyenoord laadt zich op en zo ook Haan, die zaterdag nog even ging kijken bij Rapid Wien-FC Tirol (3-1). Volgens hem was het een nuttige, laatste spionagetocht. “Rapid had op het middenveld weer eens de beschikking over Kühbauer, dat is een heel belangrijke speler.”

Arie Haan volgt als bouwer aan een nieuw Feyenoord ook van dag tot dag de handelsmissies van Jorien van den Herik. De voorzitter heeft in Glasgow intussen de minimum prijs voor spits Pierre van Hooijdonk gehoord: om en nabij de vijf miljoen gulden. Arie Haan: “Dan lijkt het mij een onhaalbare zaak voor Feyenoord. De situatie is anders wanneer je te maken hebt met een speler die bij zijn club niet bevalt. Dat is met Van Hooijdonk niet het geval. Celtic wil helemaal niet van hem af.”

Arie Haan is trouwens geïrritteerd over een actie van Peter Gerards, één der contractbegeleiders van de spelersvakbond VVCS. Gerards leeft in onmin met Gérard en Dennis de Nooijer van Sparta. Deze tweeling liet zich tot voor kort adviseren en begeleiden door Gerards. Omdat Gérard zich door Gerards slecht behandeld voelt in de ophefmakende onderhandelingen met Arminia Bielefeld, is de breuk tussen de tweeling en Gerards al een feit. Gerards heeft zich nu in het openbaar de uitspraak gepermitteerd dat de twee De Nooijers niet van Sparta naar Feyenoord zijn gegaan omdat Arie Haan niets in hen zou zien. Haan: “Als Peter Gerards een probleem heeft, moet hij dat niet over mijn rug spelen. De waarheid is dat ik Gérard en Dennis de Nooijer graag bij Feyenoord had gezien. Het is enkel en alleen een kwestie van geld geweest dat hun komst niet is doorgegaan; een kwestie van veel geld, ja. Als we op zijn verlangens waren ingegaan, zou Dennis zo'n beetje de duurste speler van Feyenoord zijn geworden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden