Feyenoord heeft geen grip meer op de hooligans van nu

Waarschuwingen en een veelheid aan boetes leiden niet tot minder Rotterdams geweld

Als de rellen in Rome met hooligans van Feyenoord minder gewelddadig waren geweest, zouden deze incidenten in Rotterdam wellicht met zwarte humor zijn afgedaan. Rotterdam immers, en dan vooral het huis van Feyenoord, is al decennia gewend aan buitensporig geweld van een in samenstelling wisselend, beperkt deel van de eigen aanhang. Het strafdossier dat de club bij de Europese voetbalbond Uefa opbouwde, kent inmiddels de omvang van dat van een veelpleger.

Rellen waarbij Feyenoordhooligans betrokken waren in Mönchengladbach (1986), Düsseldorf (1996), Leverkusen (1999), Bazel (2004), Nancy (2006) en nu Rome wekten internationaal veel verontwaardiging. Het heeft de volksclub een vermogen aan boetes gekost, met als neveneffect een aanzienlijke inkomstenderving.

Na het drama in Nancy werd Feyenoord zelfs voor even in de Europese ban gedaan. Uit angst voor het beruchte deel van haar aanhang zag de club bovendien lucratieve uitnodigingen voor buitenlandse oefentrips aan zich voorbij gaan.

Dit nog los van de reputatieschade die Feyenoord lijdt en die na de Romeinse rellen onherstelbaar lijkt.

Bestuurders van Feyenoord, meerdere burgemeesters van Rotterdam, achtereenvolgende ministers en Kamerleden uitten meermalen specifiek hun zorgen als het wéér mis ging. Toenmalig voorzitter Jorien van den Herik waarschuwde na de rellen rond het oefenduel tegen Bayer Leverkusen in 1999 voor de toekomst van Feyenoord als de misdragingen niet stopten. Na 'Nancy' zei toenmalig trainer Erwin Koeman dat de rellen in de Franse stad 'de doodsteek voor de club' konden betekenen.

Deze en andere indringende waarschuwingen, zoals de veelheid aan boetes van de Europese voetbond, hebben feitelijk niet bijgedragen tot minder Rotterdams geweld. De hooligans van twintig jaar geleden zijn wellicht uitgesnoven. Enige grip, laat staan stevig houvast, op de huidige generatie hooligans ontbreekt echter voor wie de in Rome aangebrachte schade overziet.

Zal de Romeinse burgemeester Ignazio Marino al eens eerder hebben geroepen dat zijn stad 'beschadigd is en gekwetst?' Vermoedelijk niet, maar niet eerder ook waren in Rome onder de vlag van voetbalsupporters slopers actief die in twee dagen tijd voor enkele miljoenen euro's of meer schade in de stad aanrichtten.

Dat brengt de vraag voort welk beleid Feyenoord voert rond al deze supportersmalheur. Na 'Nancy' zei toenmalig manager Hans Hagelstein: "Wij zijn de lul, want bij de Uefa zullen ze denken: Daar heb je Feyenoord weer. We hebben al een slechte reputatie." Bij dezelfde gelegenheid pleitte Chris Woerts, destijds commercieel directeur in Feyenoorddienst, voor meer sociale controle bij de achterban. "Supporters moeten elkaar aanspreken op hun gedrag en corrigeren."

In die spagaat verkeert Feyenoord nog. Enerzijds miskend door en teleurgesteld over de lange arm van de Uefa. Anderzijds boterzacht als het om de ergste uitwassen onder supporters gaat. Donderdag, ruim drie uur voor de aftrap met het duel tegen AS Roma, werd die spagaat andermaal zichtbaar.

Op de officiële website van Feyenoord verschenen tegen half vier 's middags foto's die volgens de tekst de 'opperbeste stemming' van de aanhang bij onder meer de Spaanse Trappen illustreerden. Toen daar een uur later ongeregeldheden uitbraken, werd daar op de Feyenoordsite geen aandacht meer aan besteed.

Het beleid van Feyenoord is in zoverre helder, dat goed gedrag van de aanhang in de stadions in het buitenland de eerste zorg is van de directie. Zolang fans binnen de stadionmuren geen kwaad doen, hebben clubs geen sancties te vrezen, bevestigde gisteren de Uefa. Over de openbare orde daarbuiten gaat de Europese bond niet.

Uiteraard zou Feyenoord ook bij de Spaanse Trappen en elders in Rome vrede hebben gewild. Maar 'volstrekt verwerpelijk gedrag van een stelletje hersenlozen', zoals algemeen directeur Eric Gudde de hooligans gisteren noemde, kan een voetbalclub niet veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden