Feyenoord haalt gram in beladen duel

Een (tijdelijk) leeg uitvak bepaalde in Breda de agenda rond het duel NAC-Feyenoord (0-2). De Rotterdammers speelden onder protest.

Als een rumbadanser ging Fer in blessuretijd alleen op het doel van NAC af. Heupwiegend dacht de Feyenoorder keeper Ten Rouwelaar op het verkeerde been te zetten. De koddige bewegingen stierven in schoonheid, zijn schot werd gepareerd. Met een gelukje kreeg de middenvelder een herkansing. Ditmaal rondde hij wél klinisch af (0-2). De treffer vormde de opmaat van een vreugdedans, uitgevoerd voor de meest fanatieke supporters van de thuisploeg. Het leverde hem een gele kaart op. Scheidsrechter Vink zag in de actie een bewuste provocatie. Terecht, oordeelde Fer na afloop. Fluisterend verontschuldigde hij zich voor het tonen van ’een beetje emotie’.

Achter de daad ging een middag vol sentimenten schuil. Trainer Been wilde, in navolging van de meegereisde aanhang, het duel in het Rat Verlegh Stadion boycotten. Woest over de povere ontvangst in het uitvak in Breda liepen de Feyenoordfans ruim voor aanvang richting het parkeerterrein. Het vak, afgebakend met ondoorzichtig plexiglas, kon de toets der kritiek niet doorstaan.

Been sprak van een ’aquarium’ waarin je absoluut niets kon zien. Zonder het dringende verzoek van de eigen directie om wél te spelen, had zijn team de kleedkamer niet verlaten. Dat NAC midden in een verbouwing zat en kampte met kinderziektes zei hem niets. Voetbal bestaat bij de gratie van de spreekwoordelijke twaalfde man. Als die niets kan zien, valt deze voorwaarde weg.

Uit piëteit met de bezoekers beloofde het bestuur van NAC vooraf te trakteren. Een fikse korting op het toegangsbewijs én 800 worstenbroodjes moesten de gemoederen tot bedaren brengen. Een misvatting, zo bleek. Na een korte inspectie van het uitvak besloot een deel van de Feyenoord-fans direct de bus terug naar Rotterdam te nemen.

Ongeveer de helft van de in totaal 750 fans kwam na een half uur alsnog de staantribune op. Onder luid kabaal, zichtbaar waren ze nauwelijks, maakten ze hun onvrede kenbaar. Het bestuur van NAC trommelde onderwijl directeur Mommers op om tekst en uitleg te geven.

Een betere advocaat had de supportersvereniging van Feyenoord zich niet kunnen wensen. Hij schetste een beeld van een kooi waarvoor Artis zich zou schamen. Zonder een spoortje ironie gaf Mommers aan dat dubbele netten wellicht iets te veel van het goede waren. En op het folie op het centimeters dikke plexiglas viel eveneens iets af te dingen. Bij een bepaalde lichtinval kreeg die het karakter van een spiegel. Verder, zo gaf hij aan, voldeed het uitvak aan alle moderne eisen. Dat de aanhang van Feyenoord vrijwel niets van de verrichtingen van hun elftal meekreeg vond hij minder relevant. NAC had de tegenstander immers meegedeeld dat het gastheerschap ditmaal niet van het normale niveau was.

De heetgebakerde aanloop had effect op het spel van Feyenoord. Het elftal wilde zijn gram halen in een omgeving die hen niet welgezind was. Na de 0-1 van Slory in de 64ste minuut, op aangeven van Tomasson, toonden de spelers geen clementie met de ijverige tegenstander én de toeschouwers. Leerdam en Fer vierden de openingstreffer balorig. Hun ploeggenoten blonken uit in tijdrekken.

In deze sfeer van collectief jennen werd Landzaat een vergrijp vergeven. De oud-international kreeg door een blessure van El Ahmadi voor het eerst dit seizoen speelminuten in de competitie. Met twee gele kaarten, waarvan de laatste vlak voor tijd voor een onbesuisde tackle, bewees hij zichzelf en Feyenoord een slechte dienst. Niettemin kreeg de middenvelder bij het verlaten van het veld een handje van zijn coach.

Ook Fer, geschorst voor het volgende duel, kreeg geen standje. Been nam het onomwonden op voor het 19-jarige talent. In het voetbal moest de definitie van opruien volgens hem worden herzien. Wie wekelijks de meest nare verwensingen naar zijn hoofd krijgt geslingerd, mag best een hatelijk feestje bouwen.

Feyenoord bleef door de zege op de vierde plek staan. Grote winnaar was alsnog het Rotterdamse publiek. NAC-directeur Mommers beloofde op de valreep alle aangeschafte kaartjes terug te betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden