Feyenoord haalt een bekersuccesje, maar is nauwelijks beter dan TOP Oss

ROTTERDAM - Na de werelddag, zoals hij zijn eerste training in Rotterdam omschreef, beleefde Leo Beenhakker bij zijn eerste wedstrijd in de Kuip geen topdag. Feyenoord won weliswaar van TOP Oss (2-0), maar de winst tegen de semi-profs uit Brabant was nauwelijks verdiend te noemen.

Het peil van de bekerwedstrijd ontsteeg het eerste divisie-niveau niet. Dat was TOP niet aan te rekenen, de ploeg speelde op een constructieve manier en had bij vlagen zelfs een veldoverwicht. Feyenoord kon het verschil tussen een Champions League-deelnemer en een team uit de eerste divisie nooit echt laten zien. Twee treffers van Cruz brachten de Rotterdammers uiteindelijk in de volgende bekerronde. In de eerste helft schoot de Argentijn via het been van Polman raak, een kwartier voor tijd kapte hij fraai aanvoerder Polman en doelman Koopman uit. Zo beleefde Feyenoord wel een effectieve avond, want veel meer echte kansen kreeg de ploeg kreeg niet.

Rotterdam was niet bepaald uitgelopen om het eerste optreden van Feyenoord onder Beenhakker van dichtbij te zien. Bij zijn eerste training, afgelopen vrijdag, was er nog sprake van een euforistische stemming onder de fans. De wanvertoning tegen Volendam de ongeldigheid van de seizoenkaarten voor het bekerduel deden de supporters besluiten voor een leuk avondje-uit te kiezen. Met 3500 toeschouwers bood de Kuip een trieste aanblik, die werd versterkt door de mistflarden in het stadion en het opnieuw niet hartverwarmende spel van de Rotterdammers. Overigens was het een jaar terug tegen De Baronie niet anders: 2200 toeschouwers, slecht spel en een magere 2-0.

Na de 0-0 tegen Volendam had Beenhakker zijn ploeg op een tweetal plaatsen gewijzigd. Picun en Claeys maakten plaats voor Zwijnenberg en Van Gobbel, die met Van Gastel in het centrum van de defensie speelde. Van Gastel is een reele optie voor de plek van libero, hoewel Beenhakker zich in dit stadium nog niet wil vastpinnen op vaste posities. Overleven is het motto op dit moment in de Kuip. “Ik houd me nu nog niet bezig met bespiegelingen over hoe mooi het kan worden”, zei de trainer. Gisteren lag de prioriteit op het bereiken van de volgende bekerronde. Dat lukte, maar ook Beenhakker zag dat het lek nog bij lange na niet boven is.

Het gebrek aan vertrouwen straalt van de spelers af. Met name Van Wonderen en Bosvelt deden tegen TOP nauwelijks iets opbouwends met de bal. Op het middenveld kregen zij steun van Schuiteman, hoewel steun eigenlijk niet het juiste woord is. Als verdediger heeft Schuiteman zonder twijfel kwaliteiten, als middenvelder zwom hij gisteren voortdurend tussen de wal en het schip. Voorin stonden Vos en Cruz dichter bijelkaar dan in voorgaande duels. Vos was wederom onzichtbaar (en dat kwam niet door de mist), Cruz bleek ook door Polman een eenvoudig te bespelen spits. De Zuidamerikaan, financieel meer waard dan de hele TOP Oss-selectie, bewees met zijn twee treffers zichzelf en vooral Beenhakker een goede dienst.

Feyenoord heeft nog een lange weg te gaan, dat werd gisteren wel duidelijk. Tot aan de tweede goal van Cruz, hing er een deken van angst over de ploeg heen. Tegen een ploeg als TOP nu niet bepaald een gezond teken. Maar het Feyenoord van nu is verre van gezond en het medicijn lijkt voorlopig nog niet voorhanden. Het tweede doelpunt van Cruz werkte bevrijdend en zelfs na die goal deed TOP nauwelijks iets onder. Als licht excuus gold de afwezigheid van Früser, Sanchez en Graff. In de tweede helft verliet ook Van Bronckhorst aangeslagen het veld. In het huidige Feyenoord maakt het echter weinig uit waar de poppetjes staan.

De boosheid in het Feyenoordkamp gold gisteren niet het eigen spel, hoewel niemand daar echt vrolijk van werd. Beenhakker verwoordde zijn gram tegen een verslaggever van SBS 6. Don Leo vond het gluiperig en KGB-achtig dat de omroep zonder afspraak een microfoon in de dug-out had gehangen. Typerend voor de frustraties bij de onmachtige Feyenoorders waren tevens de twee gele kaarten voor Van Wonderen en Vos. Beiden meenden dat scheidsrechter Luyten slechter floot dan zij voetbalden en dat vond de Limburgse arbiter erecht een belediging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden