Feyenoord dapper maar onmachtig

ROTTERDAM - De miljoenen van de Champions League gaan, zoals min of meer verwacht, aan Feyenoord voorbij. Het zondagsschot van Domingos in de slotminuut van de eerste wedstrijd gooide voor Porto de poorten naar het continentale voetbalparadijs reeds wagenwijd open. Zonder problemen hield de Portugese kampioen de Rotterdammers in de tweede sessie, in de uitverkochte Kuip, keurig op afstand: 0-0.

Feyenoord mocht dan ontgoocheld afdruipen naar de kleedkamer, Porto-trainer Tomislav Ivic was niet te beroerd om de taai tegenstand biedende gastheer een grote veer in de kont te steken. Volgens hem zal de club van het duo Van Hanegem-Meijer in de nabije toekomst menig internationale topper te snel af zijn. “Ik wens je alle succes”, complimenteerde hij zijn collega's in de perskamer. “You are on the good way.” Als het zo uitkomt, is het vaatje buskruit in every inch a gentleman.

Wie gisteravond te Rotterdam-Zuid enkele revoluties op voetbalgebied verwachtte te zien, moet een tijdje op een andere planeet hebben vertoefd. Het was anderhalf uur lang eenrichtingsverkeer in de richting van Baia. Maar in het strafschopgebied ontstonden zoveel files, dat zelfs de vlucht- of een carpoolstrook geen ontsnappingsmogelijkheden meer bood. Ivic mocht dan vooraf in een vlaag van kennelijke verstandsverbijstering de wens uitspreken zo te willen aanvallen als Barcelona - mogelijk een van de tegenstanders in het smakelijke vervolg van het Europa Cup I-toernooi - maar de kleine Kroaat had de afrekening van Atletico Madrid (een van zijn oude werkgevers) tegen Cruijff cs (4-3, na een 0-3 achterstand) in de Spaanse competitie niet nodig om zijn spelers met louter defensieve opdrachten op te zadelen.

De grootmeester van het resultaatvoetbal kan het ook moeilijk kwalijk worden genomen, gezien de riante uitgangspositie waarmee hij naar Nederland was gereisd. “De wedstrijd van gisteravond begon eigenlijk al in Porto”, blikte hij terug. “Daar zag ik een hele aantrekkelijke en goede partij, waarin wij meer kansen creeerden dan Feyenoord. In de return telde voor ons vooral het realisme. We waren de koning te rijk met de 1-0 overwinning. Die voorsprong moesten we hoe dan ook koesteren. Je kon vooraf raden hoe Feyenoord ging voetballen: met hoge en lange ballen. De verdediging ging daarom voor alles.” Daar was geen woord te veel mee gezegd: Porto speelde nog defensiever dan Van Hanegem en Meijer in stoute dromen hadden verwacht. Domingos werd pas in de slotminuten ingezet, zodat slechts de Bulgaar Kostadinov als eenzaam speerpunt fungeerde.

Bood de wedstrijd op voetbalgebied niets verrassends, des te opmerkelijker was het dat de Deense scheidsrechter Kim Nielsen het beladen 'gevecht' voortreffelijk in de hand hield. Dreigde het eens mis te lopen met deze variant op de vreedzame co-existentie dan demonstreerde de Skandinavier de gave des onderscheids zoals je die bij rechtsprekers op het voetbalveld zelden meer aantreft. Het meest treffende voorbeeld viel zeven minuten voor rust te bewonderen. Nielsen gaf Couto een gele kaart, ofschoon hij kort daarvoor enkele minuten spartelend op stervensbegeleiding had liggen wachten. De Portugees stelde zich aan, omdat Van Loen hem vrij onschuldig met de elleboog had geraakt. Even dreigde een opstootje, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken en bij Couto alle ledematen weer naar behoren functioneerden, kreeg uitgerekend hij geel voor spelbederf.

Alle koude oorlogsverhalen van de kant van Porto ten spijt - trainer Ivic vond de veldslag van veertien dagen geleden in Porto ethisch perfect passend in het raam van Europa Cupvoetbal - gebeurden er lange tijd weinig onoirbare dingen. Voor de Portugese vechtersbazen was er overigens ook amper reden over de schreef te gaan. Feyenoord viel wel dapper aan, maar creeerde nauwelijks mogelijkheden. Doelman Baia had het alleen moeilijk met een kopbal van Van Loen en een schot van Refos.

Naarmate de minuten verstreken, kwam de Champions League steeds verder buiten bereik van Feyenoord. De frustraties namen toe, en twee minuten voor tijd liet Van Loen ze de vrije loop. Hij reageerde zich af op Almeida en kon direct vertrekken. “John had zich nergens mee moeten bemoeien”, zei Van Hanegem. “We hebben hem al 100 000 keer verteld, dat hij zich moet beheersen. Hij wil maar niet luisteren. Het was een domme actie. We hadden hem in de laatste minuten nog goed kunnen gebruiken.”

Het aanvalsspel van de thuisclub was veel te steriel voor het gegroepeerd verdedigende Porto. Taument en Blinker kwamen amper los van hun directe tegenstander. Aan de overkant van het veld zag De Goey zijn ongeslagen status op Rotterdamse bodem voor de pauze helemaal niet in gevaar komen en pareerde hij in de tweede periode behendig een getruct schot van Kostadinov.

In die fase van de wedstrijd speelde Feyenoord wat dwingender. Het joeg Porto meer op, maar ging andermaal mank aan een klassieke kwaal: het is aanvallend onmachtig. In de meeste gastheerbeurten in het recente verleden kwam het elftal van Van Hanegem ook al matig aan scoren toe. In de eerste ronde tegen het nietige Akranes uit IJsland werd het slechts 2-0, terwijl het afgelopen seizoen de basis voor de uitschakeling in het Europa Cup II-toernooi reeds in de eerste ontmoeting te Rotterdam werd gelegd. Spartak Moskou, verdedigend zo taai als Porto, maar in counters creatiever, intelligenter en dus gevaarlijker, won met 1-0. Uit in Moskou maakte Feyenoord medio maart nog iets klaar, twee weken geleden in het Estadio das Antas viel het aantal kansen moeiteloos op de vingers van de hand van een houtzager te tellen.

Met de moed der wanhoop probeerde Feyenoord in de slotfase alsnog een doorbraak te forceren. Van Hanegem mikte op een opleving van pinch-hitter Obiku en wisselde Fraser nog in voor Gorre. Een paar keer dreigde de vlam in de pan te slaan. Zelfs na afloop, toen enkele Portospelers terugkeerden op het veld om hun supporters te bedanken. Een van de Portugezen vroeg Van Hanegem daarbij om politiebegeleiding. “Ik zal mijn pet even halen”, reageerde De Kromme gevat, om er later, citerend uit het groot spreukenboek, aan toe te voegen: “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden