Feyenoord brokkelt steeds verder af

Een teleurgestelde supporter na de wedstrijd. Beeld ANP Pro Shots
Een teleurgestelde supporter na de wedstrijd.Beeld ANP Pro Shots

Feyenoord en Ajax tolden als in een centrifuge van fouten. Ajax consolideerde zijn achterstand op het toch ook magere PSV, het begrensde Feyenoord werd teruggeworpen.

Henk Hoijtink

Met enige verbeelding kan in De Kuip, die burcht aan de Maas, het voetbalcolosseum van Nederland worden gezien. Graag wordt zo’n romantisch beeld gevoed, zeker als de rivaal er komt spelen. Maar o, wat bleef er zondag over, als het geluid werd weggedacht of weggedraaid? Van vooral Feyenoord weinig, de uitgeholde kampioen waarvoor er niet weer zo’n mooi jaar in kan zitten.

In een speltechnisch en -tactisch armzalige ‘klassieker’ werd bovenal getoond dan wel onderstreept waarmee Nederland voetballand het moet doen, in dit seizoen zonder Europees voetbal voor Ajax en PSV en voor Feyenoord een onmogelijke missie in de Champions League. Ajax hoefde zich er even het minst aan gelegen te laten liggen door de groot uitgevallen 1-4 zege, waarmee de achterstand van vijf punten op PSV werd geconsolideerd - het hoogst haalbare na de 3-0 zege van de koploper op Heracles.

Feyenoord werd teruggeworpen en prompt vulde Neerlands voetbalcolosseum zich alweer met frustratie. ‘Schaam je kapot’, gilde een deel van de aanhang na Ajax’ vierde treffer, in de eendimensionale uitersten van het tribunedenken, zeker dat aan de Maas. De bedaarde trainer Van Bronckhorst zal beseffen dat er voor schaamte weinig reden is, in een fase waarin Feyenoord na het feeërieke kampioensjaar mede door enkele blessures in de verdediging met zijn logische begrenzingen wordt geconfronteerd.

Verongelijktheid

Maar een reëel oog daarvoor is veel gevraagd, in het gauw borrelende Rotterdam. Het legioen wordt vaak geprezen, het prijst en cultiveert zichzelf ook graag. Maar zondag bleek weer hoe averechts het kan werken. Redeloze opwinding en dito verongelijktheid golfden van de tribunes en vooral de eigen spelers werden er alleen maar meer door opgejaagd in als het ware een centrifuge van verkeerde passes, misverstanden en struikelpartijen, als er eens ruimte was en iets van inzicht werd gevraagd.

Natuurlijk wist Van Bronckhorst, de oud-topvoetballer, dat het bar en boos was geweest, vooral in de eerste helft - in de tweede was er tenminste nog iets voor de doelen gebeurd. “Je moet wel vast zijn”, zei Van Bronckhorst, zo vriendelijk als mogelijk over de grenzeloze onnauwkeurigheid.

Ajax-trainer Keizer schreef de chaos toe aan de wil van beide ploegen om elkaar, in jargon, vast te zetten. Dat is in deze voetbalpolder vaker te zien: trainers en spelers willen de internationale mode volgen om de tegenstander onder druk te zetten, maar de techniek kan het tempo niet aan - en daar kwam de geladenheid van De Kuip nog bij.

Onbegrijpelijke fout

De spelers zijn technisch best wel goed, wilde Keizer graag toevoegen. Ja, tegen het gros van de tegenstanders in Nederland, als er altijd ruimtes ontstaan. Dan kan bijvoorbeeld zijn spelmaker Ziyech wel passjes geven. Zondag had hij in het gewoel slechts een klein aandeel in Ajax’ tweede treffer. Van aanmerkelijk meer gewicht was in dat opzicht de bijdrage van vleugelaanvaller Neres, die zijn al gestegen rendement met liefst drie assists verder deed toenemen.

De Braziliaan had eerst Huntelaar bediend (0-1) na een onbegrijpelijke fout, dat wel, van de vroeg geprezen Amrabat, die doodleuk in zijn defensie aan de wandel ging. Aan de overzijde ging Haps over de knie bij De Ligt, die luttele minuten later in de stijl van de wedstrijd haperde met de bal aan de voet. In het eerste geval keerde doelman Onana de strafschop van Jørgensen, even later kon de spits de bal meegeven aan Toornstra, die met een hoog schot doel trof (1-1).

Even dacht Feyenoord nog een vuistje te kunnen ballen, maar ook Dolberg rondde sterk voorbereidend werk van Neres af (1-2). In de slotfase scoorde een andere invaller, Siem de Jong, na opnieuw een tikje van Neres (1-3) en liet Dolberg zijn tweede aantekenen na een pass van de plichtsgetrouwe verdediger Viergever (1-4).

Enkele plusjes

Zo kon trainer Keizer toch enkele plusjes noteren. Het was na de eerste tegenslagen van het seizoen al rustiger rond zijn persoon en de ‘klassieker’ bood hem enkele meevallertjes waarmee hij even vooruit kan: de progressie van Neres, een doelpunt voor zijn beide spitsen, twee zelfs voor De Jong, die hij toch in hoofdzaak liet invallen voor wat meer stabiliteit bij een kleine voorsprong in de slotfase, én weer een degelijk optreden van de nieuwe Oostenrijkse centrumverdediger Wöber, die zich sober in het team heeft gespeeld, in een stijl waaraan Ajax juist in die zone behoefte heeft.

Het zou iets van houvast kunnen blijken, en juist dat heeft Feyenoord-trainer Van Bronckhorst voorlopig even niet. De gemiste strafschop toonde te meer dat ook de terugkeer van spits Jørgensen nog geen verlichting kan bieden, Berghuis en Boëtius zijn geen vleugelspitsen voor grotere wedstrijden als die van zondag, Toornstra en Vilhena sjouwen al langer over het middenveld en in de verdediging zijn door blessures grote gaten geslagen. Daarmee is ook in Nederland aan een grotere achterstand niet te ontkomen, en die van het iets minder slechte Ajax op het toch ook magere PSV is niet veel minder groot - om deze ‘klassieker’ en vooral het peil ervan in perspectief te plaatsen.

Feyenoord - Ajax 1-4 (0-0). 50. Huntelaar 0-1, 58. Toornstra 1-1, 72. Dolberg 1-2, 89. S. de Jong 1-3, 90. Dolberg 1-4. Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 47.500. Geel: Jørgensen, Vilhena (Feyenoord), Huntelaar, Ziyech, Schöne, Neres (Ajax).

Feyenoord: Jones; Amrabat, Diks (79. Kramer), St. Juste, Haps; El Ahmadi, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Boëtius (56. Larsson).

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber, Viergever; Van de Beek (85. S. de Jong), Schöne, Ziyech; Neres, Huntelaar (65. Dolberg), Younes (79. Kluivert).

keizer: individuele klasse beslissend

Ajax-trainer Keizer sprak de hoop uit dat de 1-4 zege op Feyenoord zijn ploeg goed zal doen. “We wankelden even bij 1-1, maar daarna konden we het door individuele kwaliteiten beslissen. We hebben als team gespeeld. We zijn van ver gekomen en er is veel gebeurd. We moeten met kleine stapjes verder en dit kan ons sterken.”

“Dit is heel teleurstellend”, zei Feyenoord-coach Van Bronckhorst. “We zitten in een fase waarin winnen energie moet geven. Dit is een nederlaag die hard aankomt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden