Feyenoord besluit rampjaar in stijl

Don Leo bleek voor de korte termijn geen wonderdokter. Voor de lange termijn wordt Co Adriaanse wel gezien als redder van Feyenoord.

Met een gevoel van teleurstelling had Leo Beenhakker voor de aftrap om zich heen gekeken. Nog geen twintigduizend mensen zaten op de tribune. Alleen de trouwste supporters hadden het aangedurfd hun liefde voor Feyenoord nog eens op de proef te stellen. Dat zij de boosheid over de prestaties, het spel en het wanbeleid inmiddels voorbij zijn, werd duidelijk aan het einde van het play-off-duel met FC Groningen. Een late treffer van Charisteas werd afgekeurd wegens het aanvallen van de doelman. Gelaten werd het besluit van scheidsrechter Haverkort geaccepteerd. Toen hij het eindsignaal liet klinken, gingen op de tribunes de handen massaal in de lucht. Herinneringen aan een rampzalig seizoen, dat met een trieste aftocht volledig in stijl eindigde, werden verdreven door een gevoelig eerbetoon aan de vertrekkende Pierre van Hooijdonk.

Nog één keer had de spits gisteren zijn handelsmerk getoond. In de zevende minuut schoot hij de bal uit een vrije trap vanaf 25 meter in het doel. Keeper Van Loo werkte daar overigens aan mee door de stuit verkeerd te beoordelen. Feyenoord kon de 1-0 – genoeg voor de volgende ronde van de play-offs om Uefa Cup-voetbal – niet vasthouden. In de tweede helft ging het op typerende wijze mis. Drenthe beoordeelde een diepe bal verkeerd, Lovre verjoeg het laatste restje geloof op een lichtpuntje in dit annus horribilis uit de Kuip. Het ontlokte vooral verzuchtingen van machteloosheid. Doelman Timmer: „Het is geëindigd zoals het hele seizoen verlopen is. We geven het knullig weg.”

De Uefa kan in elk geval opgelucht ademhalen. Feyenoord, recidivist in hooliganisme van de fans, kwalificeerde zich voor het eerst sinds 1990 niet voor Europees voetbal. Dat was na de zevende plaats in de competitie allerminst een verrassing. Groningen had geen goed voetbal nodig om de gevallen topclub in twee wedstrijden de weg naar een Europees ticket te dwarsbomen. Als uitzendkracht had Beenhakker zich in zeven dagen vooral op de mentale en tactische aspecten gericht. Het gemoed van enkele belangrijke spelers had hij zodanig proberen te bewerken dat ze ’in plaats van op 50 procent van hun kunnen op 60 of 70 procent zouden gaan spelen’. Bovendien had hij met wat humor geprobeerd teamgeest te bevorderen. Het resulteerde gisteren in elk geval in een strijdbaar Feyenoord, zelfs dat was vaak anders.

Maar Beenhakker moest zaterdag óók een typerende maatregel treffen. Hij zette verdediger Saïdi uit de selectie omdat hij te laat was. Deze akkefietjes hadden een structurele aard bij Feyenoord en vooral dat zaaide diepe verdeeldheid in de kleedkamer. „Saïdi werd hier uit de selectie gezet, mocht weer terugkomen en wordt dan weer uit de selectie gezet. Dat dat allemaal kan bij deze club vind ik ongelooflijk”, sprak Danny Buijs gisteren. Beenhakker had na een week ’rondneuzen in de keuken’ gemerkt dat er veel onderlinge irritaties waren. Deze week legt hij zijn bevindingen nog voor aan technisch directeur Peter Bosz. Zijn belangrijkste advies: haal Co Adriaanse.

Die naam zoemde gisteren rond in de Kuip. Waar Don Leo op korte termijn geen wonderen kon verrichten, worden die op de lange termijn wel van Adriaanse verwacht. Van Hooijdonk zei dat de wens van de sleutelspelers uitgaat naar Adriaanse. „Ze moeten hem maar snel aanstellen.” Want Feyenoord heeft ’een hele harde hand’ nodig. Doelman Timmer, die eerder met hem werkte bij AZ, noemde de huidige trainer van het Oekraïense Metallurg Donetsk ’een kanjer’. Bosz gaf te kennen dat de clubleiding zijn keuze al heeft gemaakt, dat de betrokken trainer al is benaderd, maar verder hield hij zijn mond. „Leo heeft niet zo veel rare gedachten.”

Met Adriaanse zal de discipline ongetwijfeld worden aangehaald, maar Feyenoord blijft een club met een lege portemonnee en een kwaliteitsarme selectie. „De resultaten spreken voor zich, dit mag nooit meer gebeuren”, vindt Buijs. Misschien bieden de halflege Kuip en de gelaten ontvangst van het teleurstellende ontknoping gisteren wel de eerste hoopgevende signalen. Ook bij de supporters is de realiteitszin blijkbaar doorgedrongen: Feyenoord is niet eens goed genoeg meer voor de subtop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden