Festival kiest tegen entertainment van 'consumptiefilm'

Van een medewerkster

"'Venetie' is geen markt zoals Cannes en Berlijn. Daarom hebben wij de taak kwaliteit te exploiteren. We moeten de huidige consumptiefilm ontmaskeren en cinema-auteurs aanmoedigen. Het merendeel van de huidige filmproduktie is gebaseerd op versleten draaiboeken die de filmkunst vernietigen. Helaas zijn de entertainment-films, waarvan het ritme steeds sneller en de scenes gewelddadiger worden, een soort drug voor het publiek. Vandaag beginnen we aan een ontwenningskuur. De standaardisatie van de zogenaamde onderhoudende films werkt zelfcensuur bij de auteurs in de hand. Tegen deze zelfcensuur moeten we vechten."

Het festival, dat duurt van 1 tot 12 september, zal worden geopend met de film 'Raising Chain'. In het het concours voor de 'Gouden Leeuw' is Amerika sterk aanwezig, met naast Brian de Palma James Foley en Alexander Rockwell. Uit Frankrijk wordt werk getoond van Ioseliani, Sautet en Tavernier.

Relatief rijk vertegenwoordigd zijn de Belgen, met vier produkties, waaronder 'Minder dood dan de anderen' van Frans Buyens en 'Deans' van Stein Coninx.

Nederland wordt tot dusverre vertegenwoordigd door Peter Greenaway met 'Darwin', een Nederlands-Franse coproduktie. 'Darwin' is geplaatst in een nieuw, veelbelovend onderdeel van het festival: 'Finestra sulle immagini'. Het betreft een merkwaardige mengeling van bijzondere videoprodukties, korte en lange films, documentaires en cartoons. In een retrospectief gewijd aan kunstfilms van zestig jaar geleden wordt 'Regen' van Joris Ivens uit 1932 getoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden