Festival als vette knipoog naar miljoenenmislukking

reportage > Kamperen op de vrije kavels van geflopte Blauwestad

ELLIS ELLENBROEK

"Zo'n plek op je rug die jeukt en je kunt er niet bij. Kun je je dat voorstellen? Maar als je een manier gevonden hebt om te krabben, denk je: Woooahhh, lekker zeg. Dát is Blauwestad." Makelaar Jan de Naaijer rijdt over het Oost-Groningse megabouwplan met potentiële kopers van een kavel. Een zwiep aan de volumeknop van de cdspeler, 'In the mood' schettert door de auto. De Naaijer start een verkooppraatje: "Het is hier ruim, je kunt met een bootje, ahh, je kunt er zo iets leuks van maken."

Foute makelaar Jan de Naaijer, personage van cabaretier Marcel Harmsen, staat op Xpeditie Blauwestad, het festival waarmee tot en met zondag tien jaar Blauwestad gevierd wordt. Kamperen, theater, muziek en workshops op braakliggend terrein, het is wat anders dan de kasten van huizen aan een kunstmatig meer die de provincie Groningen en de gemeente Oldambt voor ogen hadden. De vermogende huizenkopers bleven echter weg, en de crisis kwam, Blauwestad aan het Oldambtmeer werd een miljoenenstrop.

Het festival is een vette knipoog naar de mislukking van het ambitieuze bouwproject. Bezoekers mogen op een tijdelijke camping kamperen zoals ze willen. Niks architectonische eisen of beeldkwaliteitsplannen. Artistiek leider Els Buseman droomde van hondenhokken, boomhutten, huisjes van glas. Zo gek is het niet geworden. Kampeerders houden het op de tent, de caravan of een camper. Kunstenaars en architecten hebben wel experimentele bouwsels neergezet: Huisjes van hennep, afval en pallets, en een ledikant van vijf bij zes.

Bouwgroep Werktuig uit Zaandam is op de camping neergestreken om een anarchistische kerk te bouwen.

Bewoners fronsten de wenkbrauwen toen ze hoorden dat er gekampeerd ging worden op de vrije kavels, zegt Reina Doff, een van hen, aan het werk in haar tuin aan de Cantharel. Maar gelukkig is de camping op een speciaal terrein. Doff vindt het festival een leuk initiatief en gaat zeker kijken. Bewoners hebben gratis kaartjes en zelfs een parkeerkaart gekregen.

Onder het motto 'Droomhuis met sloep' gaan bezoekers in een boot het water op, om bewoners uit te horen over hoe dat is: wonen in een mislukt project.

Foute makelaar De Naaijer valt uit zijn rol en wil het ook weten van twee buurmannen die voor hun huizen staan te praten. "Bent u gelukkig?" Een bevestigend antwoord. Een van de mannen is van elf hoog op Scheveningen hier naartoe verhuisd. "Geen moment spijt gehad."

Reina Doff geeft toe dat het wel zuur is dat de grondprijs flink is gedaald. Je hebt hier nu al een kavel met huis voor 267.500 euro. Dat is toch als dat dure bloesje dat twee dagen na aanschaf in de opruiming is.

"Als je veel lef hebt ga je misschien terug naar de winkel. Maar dat doe je niet met een kavel. Aan de andere kant: Wij wonen hier al zeven, acht jaar met heel veel plezier."

undefined

Blauwestad wordt 35 jaar later opgeleverd

Op 12 mei 2005 draaide toenmalig koningin Beatrix de kraan open en liet daarmee het eerste water in een kunstmatig meer van 800 hectare nabij Winschoten stromen. 1480 kavels op voormalige landbouwgrond bebouwen met luxe huizen was de droom. Bemiddelde westerlingen op zoek naar rust en ruimte zouden er plat voor gaan en konden de Oost-Groningse economie de zo nodige impuls geven. Anno 2015 staan er 189 huizen in Blauwestad, goeddeels bewoond door Groningers zelf. De ambities zijn bijgesteld. Kavels werden kleiner en goedkoper, er komen vakantiebungalows en -boten, mogelijk in de toekomst ook huurwoningen. Deze maand ging een steigerdorp open met containers waar tijdelijke bedrijfjes in kunnen. De opleverdatum van Blauwestad is verschoven van 2016 naar 2051.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden