Ferme taal helpt May nog niet

De Britse premier Theresa May op campagne.Beeld EPA

Het voornemen van de Britse premier om de mensenrechten te beknotten, is voer voor de oppositie.

De peilingen beloven een tegenvaller voor de Britse premier Theresa May, vandaag bij de parlementsverkiezingen. Met de vervroegde stembusgang, zeven weken geleden aangekondigd, hoopte de Conservatieve May haar meerderheid ten opzichte van het sociaal-democratische Labour flink uit te bouwen. Maar de toen nog kansloos geachte rivaal kroop haar steeds dichter op de hielen, in de laatste peilingen zelfs met 38 tegen 42 procent.

Een spartelende May probeert de schade nu te beperken met harde uitspraken over terrorisme. Deze week riep ze tot tweemaal toe dat ze de mensenrechten in haar land wil beknotten om het terrorisme beter te kunnen bestrijden. Cynische verkiezingsretoriek, menen haar tegenstanders.

De dag na de aanslag bij de London Bridge zette May de toon met haar ‘Genoeg is genoeg!’-uitspraak. Ze beloofde steviger op te treden tegen radicalisme. Deze week vulde ze dit plan concreter in. May sprak van ‘langere gevangenisstraffen’ voor veroordeelde terroristen. Ze wil buitenlandse terreurverdachten makkelijker kunnen deporteren. En ze wil gevaarlijke individuen eerder kunnen beperken in hun bewegingsvrijheid, ook wanneer er nog onvoldoende bewijs is voor een rechtszaak.

May sloot haar wensenlijstje af met een controversiële uitspraak: “Als mensenrechtenwetten ons daarbij in de weg staan, dan zullen we die wetten aanpassen.” Dit betekent wellicht dat de premier vrijstellingen zal vragen voor onderdelen van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bezuinigingen op politie

Het valt te bezien of deze fermheid de gehoopte steun zal opleveren. Vanuit de oppositie oogst May in elk geval louter kritiek. We zullen het terrorisme niet verslaan ‘door onze basale rechten en onze democratie aan flarden te scheuren’, reageerde Corbyn. Hij wijt de gebreken in de terreurbestrijding niet aan te strakke wetgeving, maar aan bezuinigingen op de politie. En daarvoor houdt hij May verantwoordelijk.

In haar tijd als minister van binnenlandse zaken, tussen 2010 en 2016, schrapte May de banen van 19.000 agenten. Corbyn wil er 10.000 herstellen en ook de bezuinigingen op het gerechtelijk systeem en de grenscontrole terugdraaien. “Je kunt ons land niet veilig houden voor een grijpstuiver”, zei hij. De pro-Europese Liberaal-Democraten vinden ook dat de op bezuinigingen beluste May ontspoort met haar ‘stoere en cynische’ terreurretoriek. LibDem-parlementariër Nick Clegg. “Ik denk niet dat mensen erin trappen.”

May is in het nauw gebracht door drie aanslagen op rij en door een moeizaam verlopen verkiezingscampagne. Aanvankelijk profileerde ze zich als de enige die de Brexit-onderhandelingen tot een succes kon maken. Maar door de omstandigheden geïnspireerd gooide ze het daarna op de strijd tegen terreur – wat haar veel kritiek oplevert.

Amnesty en Human Rights Watch waarschuwen voor de ‘roekeloze’ voorstellen van May. De Britse Onafhankelijke Controleur van de Terreurwetgeving, Max Hill, ziet er ook niets in. Op zijn website schrijft hij: “Het parlement heeft met de terreurwetten van 2000, 2006, 2010 en 2011 een overvloed aan moderne mogelijkheden toegevoegd. Degenen die over onze veiligheid waken, hebben eerder meer middelen nodig dan meer wetten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden