Ferguson neemt afscheid van doodgeschoten tiener

De kist van Michael Brown ligt voor in de kerk. Beeld EPA
De kist van Michael Brown ligt voor in de kerk.Beeld EPA

Duizenden mensen zijn vandaag afgekomen op de begrafenis van Michael Brown, de ongewapende zwarte tiener die begin augustus werd neergeschoten door een agent. Voor de kerk waar de dienst werd gehouden stonden lange rijen.

Onder de aanwezigen waren veel prominenten uit de politiek en de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Voormalig presidentskandidaat en burgerrechtenactivist Jesse Jackson kwam zijn steun betuigen aan de familie van Michael Brown, evenals filmmaker Spike Lee. President Obama stuurde drie ambtenaren die het Witte Huis vertegenwoordigden.

Daarnaast waren talloze activisten en sympathisanten uit het hele land afgereisd naar Ferguson in de staat Missouri. De dienst werd gehouden in de Friendly Temple Missionary Baptist Church, in de buurt van Ferguson. Er waren veel meer mensen aanwezig dan in de kerk pasten. Ondanks de hitte in de brandende zon had zich buiten een grote menigte verzameld.

Gouveneur Jay Nixon van Missouri was er niet, naar eigen zeggen 'uit respect voor de familie'. Nixon lag onder vuur na zijn harde optreden in Ferguson, waar hij twee weken geleden na aanhoudende rellen de noodtoestand afkondigde. Er was vooral veel protest tegen het invoeren van een avondklok.

Diep verontwaardigd
De dienst was gevuld met muziek, herinneringen aan de 18-jarige tiener en de roep om politieke hervormingen. Politiek activist en dominee Al Sharpton riep in zijn rede op tot een eerlijk en onpartijdig onderzoek naar de schietpartij en een einde aan politiegeweld.

'Michael Brown wil niet herinnerd worden voor de rellen rondom zijn dood,' sprak Sharpton. 'Hij wil de geschiedenis ingaan als degene die Amerika kritisch liet kijken naar zijn politieapparaat.'

Sharpton riep de zwarte gemeenschap op een einde te maken aan het geweld en de plunderingen die Ferguson de laatste tijd negatief in het nieuws brachten. 'We zouden diep verontwaardigd moeten zijn over ons gebrek aan respect voor elkaar', zei hij. 'Sommigen van ons doen net alsof zwartheid gedefinieerd wordt door hoe laag je kan gaan. Maar zwartheid ging nooit over gangsters of misdadigers. Zwartheid houdt in dat hoe laag we ook naar beneden geduwd worden, we altijd weer op zullen staan.'

Aanwezigen houden demonstratief hun handen omhoog terwijl ze wachten om de kerk binnen te gaan. Beeld reuters
Aanwezigen houden demonstratief hun handen omhoog terwijl ze wachten om de kerk binnen te gaan.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Vredige sfeer
De autoriteiten in Ferguson waren van tevoren op alles voorbereid, maar de dag verliep vredig. De vader van Michael Brown had gisteren opgeroepen tot rust. Hij had betogers verzocht niet de straat op te gaan en een 'dag van stilte' in acht te nemen, zodat de familie in alle rust kon rouwen.

Browns dood leidde tot twee weken van protesten in het plaatsje Ferguson, waarbij het meer dan eens tot botsingen tussen de politie en de betogers kwam. Het incident heeft een discussie op gang gebracht over het gebruik van militair wapentuig door Amerikaanse politiekorpsen.

null Beeld ap
Beeld ap
De vader van Michael Brown draagt tijdens de begrafenis een stropdas met het portret van zijn zoon. Beeld getty
De vader van Michael Brown draagt tijdens de begrafenis een stropdas met het portret van zijn zoon.Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden