Ferguson moet in de bankjes

Drastische aanpassingen in politiekorps Los Angeles toonden aan dat een omslag mogelijk is

SYBILLA CLAUS

Het lijkt rustiger te worden in Ferguson, Missouri - maar dat heeft ook met het weer te maken. Een groot deel van de noordoostelijke Verenigde Staten ligt onder een dik pak sneeuw, en zelfs in het wat centraler gelegen Ferguson sneeuwt het licht.

In Oakland, in het warme Californië hielden de protesten aan tegen het vrijuit gaan van de witte agent Darren Wilson, voor het doodschieten van de zwarte Michael Brown. Er zijn 170 mensen gearresteerd, in Los Angeles (LA) zelfs 300.

De LAPD is dan ook hét symbool van een verziekt wit politiekorps dat bovengemiddeld en ongestraft zwarte burgers oppakte, mishandelde of doodde. In 1965 vielen er 34 doden bij de zogeheten Watts rassenrellen. De zwarte inwoners hadden genoeg van de segregatie, die in die tijd nog normaal was in de VS.

In 1991 leek er nog niet veel verbeterd: de zwarte automobilist Rodney King werd door een groep witte agenten mishandeld. Dat werd toevallig gefilmd. Toen een witte jury de vier agenten in 1992 vrijsprak, leidde dat opnieuw tot grootscheepse rellen waarbij 55 doden vielen.

Sindsdien zijn er diverse verbeteringen geweest. Zo is het aantal blanken in het korps teruggebracht van 59 procent in 1992 tot 37 procent in 2012, wat beter spoort met de inwoners van de stad. Een kritische burgerrechtenjurist is al jaren geleden als luis in de pels opgenomen in het korps als speciaal adviseur van de hoofdcommissaris. Toch blijven zwarte (ex-)agenten klagen over racisme in het korps, met als dieptepunt de zwarte agent Chris Dorner die na zijn ontslag doordraaide. Hij vermoordde vorig jaar vier mensen en kreeg in een klopjacht de hele LAPD achter zich aan. Hij pleegde zelfmoord in een blokhut, en liet een manifest over racisme achter.

Toch, zo erg als in de jaren negentig is de LAPD beslist niet meer. Volgens de befaamde plaatselijke jurist Connie Rice was de LAPD toen 'in oorlog met de zwarte gemeenschap. Het was een militairistisch en wreed korps: vijandig, openlijk racistisch en niet geïnteresseerd in verandering'. Het lijken kenmerken die opgaan voor het politiekorps van Ferguson anno 2014. Vlak na de dood van Michael Brown weigerde de politie immers te zeggen wie hem had gedood. In plaats van transparantie te geven aan de geschokte inwoners, kwamen de agenten in semi-militaire uitrusting de straat op. En zo zocht dat bijkans compleet witte korps de confrontatie met de grotendeels zwarte burgers.

Inmiddels hebben veel politieauto's in LA een camera. Er is, net als in New York, een proef met lichaamscamera's, om zo burgers én agenten die vals beschuldigd worden te beschermen. De harde leerschool van de politie in LA en andere steden, moet in Ferguson - en wie weet hoeveel andere stadjes - nog beginnen.

De (zwarte) minister van justitie Eric Holder zegde deze week nogmaals toe dat hij de praktijken 'agressief' onder de loep neemt. Jurist Barbara Arnwine was een van degenen die Holder tot snelle hervormingen opriep: "Er moet iets goeds uit Ferguson voortkomen".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden