Femke Halsema: ‘Het is belangrijk om het verhaal van de Holocaust steeds weer door te vertellen’

Burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak bij het Spiegelmonument Nooit meet Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld ANP

Met een stille tocht en een plechtigheid bij het Auschwitzmonument in Amsterdam is vandaag de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook in voormalig massavernietigingskamp Auschwitz stonden oud-gevangenen stil bij de Holocaust.

Burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet hielden een toespraak bij het Auschwitzmonument in Amsterdam. Halsema benadrukte dat het heel belangrijk is om “steeds weer te vertellen en door te vertellen, opdat het nooit weer kan gebeuren. Zodat we ons ook nu te weer kunnen stellen tegen genocide en tegen misdaden tegen de menselijkheid”.

Verbeet noemde het belangrijk dat er een namenmonument komt. "Ter herinnering aan al die niet gekende familieleden. Een groot monument. Er moeten 102.000 namen op passen. En het heeft een groot verhaal te vertellen.” Dat nationaal monument staat gepland op de Weesperstraat in de hoofdstad. Omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt, omdat er bomen voor moeten worden gerooid en ze het te groot vinden, maar die bezwaren zijn afgewezen.

Minister-president Mark Rutte legt samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid en diens kinderstaatssecretaris Mookie Saluna een krans bij het Spiegelmonument Nooit meet Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld ANP

Kofi Annan

Ook premier Mark Rutte was aanwezig. Hij legde een krans met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en diens ‘kinder-staatssecretaris’ Mookie Saluna. De tientallen aanwezigen bij de herdenking werd verzocht, ondanks de stromende regen, de paraplu’s in te klappen zodat alle belangstellenden de plechtigheid goed konden volgen.

Tijdens de herdenking bij het Spiegelmonument wordt jaarlijks stilgestaan bij de Jodenvervolging door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Naast de toespraken is er muziek en houden de aanwezigen een minuut stilte. Daarna worden kransen gelegd en volgt een defilé langs het monument.

De stoet loopt richting het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld ANP

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking is elk jaar op de laatste zondag van januari. In 2005 riep Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van het naziconcentratiekamp Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day.

Overlevenden Auschwitz

Voormalige gevangenen van Auschwitz hebben vandaag bloemen geplaatst bij een executiemuur in het nazi-Duitse vernietigingskamp, op de 74e verjaardag van de bevrijding van het kamp. De overlevenden droegen gestreepte sjaals die aan hun uniformen herinnerden, sommige met de rode letter ‘P’, het symbool dat de Duitsers gebruikten om hen als Polen te markeren. 

Voormalige gevangenen van Auschwitz leggen bloemen bij een executiemuur in het Duitse vernietigingskamp. Beeld EPA

Later op de dag staat er een ceremonie gepland in de buurt van de ruïnes van de gaskamers, om de 1,1 miljoen mensen die daar zijn omgekomen en alle andere slachtoffers van de Holocaust te eren. Het kamp werd bevrijd door Sovjettroepen op 27 januari 1945.

Lees ook:

De Holocaust kan zo weer gebeuren

Historicus Timothy Snyder is niet gerust op de toekomst. Volgens de Holocaust-expert is een herhaling van een wereldwijde genocide heel goed mogelijk. En de jaren dertig? ‘Daar zijn we in aangeland.’

Het onderbelichte lot van vrouwen in de Holocaust

De ervaringen van vrouwen moeten een plaats krijgen in de geschiedschrijving van de Holocaust, zegt de Britse historica Zoë Waxman. Het maakt het beeld complexer, maar ook vollediger en menselijker.

De Jodenvervolging in foto's

In geen enkel land zijn zoveel foto’s van de Jodenvervolging bewaard gebleven als in Nederland. Voor het fotoboek ‘De Jodenvervolging in foto’s’ en een tentoonstelling in Amsterdam selecteerden René Kok en Erik Somers vierhonderd foto’s uit archieven van over de hele wereld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden