Feministen verruilen mannelijke straatnamen voor die van een vrouw

null Beeld bovengrondse
Beeld bovengrondse

Het overgrote deel (88 procent) van de straatnamen in Groningen, Amsterdam en Utrecht eert een man, blijkt uit onderzoek van Correspondent.

Voor de feministische actiegroep 'De Bovengrondse' reden voor actie. Ze veranderden gisteren in heel Nederland mannelijke straatnaambordjes voor die van een vrouw.

null Beeld bovengrondse
Beeld bovengrondse

De J.P. Coenstraat in Utrecht werd de Marie Anne Tellegenstraat (feministische verzetsstrijder). De Dam heet nu Dame en in Nijmegen heet De Broerstraat nu Ada Lovelacestraat (Britse wiskundige en bedenker van het algoritme).

Welke mannen plaats moeten maken voor een vrouw is deels een ideologische en deels een praktische keuze, legt initiatiefnemer Bregje Hofstede uit. "Jan Pieterszoon Coen is een omstreden koloniaal figuur die we liever verruilen voor een ander", zegt ze. "Maar we moeten ook bij het bord kunnen zonder brandweerladder." Een moreel bezwaar tegen Eisenhower is er niet. "Al heeft hij voldoende benoemingen, terwijl we veel inspirerende vrouwen nog nergens terugzien", aldus Hofstede.

De actiegroep heeft twaalf invloedrijke vrouwen uitgekozen, naar het percentage straatnamen dat nu al vrouwelijk is. "Welke twaalf vrouwen we een bord wilden geven is bepaald door een een klein researchteam van mensen die veel weten over vooraanstaande vrouwen uit de geschiedenis. Zoals de chef van Stichting Stem op een Vrouw", legt Hofstede uit. "We wilden een mix van vrouwen uit verschillende vakgebieden, van verschillende leeftijden en met een diversiteit in afkomst. Een selectie van vrouwen die super veel bereikt hebben maar geen of weinig benoemingen hebben in het straatbeeld."

De actie wordt gerund door zo'n twintig vrijwilligers uit elf steden. De borden zijn van geplastificeerd karton en worden met tape opgehangen.

De groep hoopt met de actie mensen aan het denken te zetten. Den Bosch, Middelburg en Rotterdam komen nog aan de beurt.

Lees ook:

Urk gaat 'zeehelden uit het koloniale verleden' eren met straatnamen

Urk heeft geen zin om zich te laten gijzelen door een “kleine groep activisten die de baas wil spelen over ons Nederland”, aldus gemeenteraadslid Jan Koffeman van de lokale partij Hart voor Urk.

Hoe Salzburg zijn foute straatnamen aanpakt

Wat doe je met straten die vernoemd zijn naar leden van Hitlers NSDAP? Met die vraag ziet het Oostenrijkse Salzburg zich geconfronteerd, nu blijkt dat meer dan zestig straten de naam dragen van iemand met een 'bruin' verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden