Feministe Betty Friedan overleden

(Novum/AP) - De Amerikaanse schrijfster en journaliste Betty Friedan, die in 1963 met haar boek The Feminine Mystique (in het Nederlands verschenen onder de titel Het Misverstand vrouw) de basis legde voor de tweede feministische golf, is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden.

Friedan betoogde in The Feminine Mystique dat een bestaan als echtgenote en moeder alléén voor vrouwen niet bevredigend was, wat destijds een ongehoord standpunt was.

"Een vrouw moet zonder zich daarover schuldig te voelen kunnen zeggen: 'Wie ben ik en wat wil ik met mijn leven?' Ze moet niet denken dat ze egoïstisch en neurotisch is als ze zelf iets wil bereiken, los van haar man en kinderen", aldus Friedan in The Feminine Mystique.

Senator Hillary Rodham Clinton zei dat Friedan in daad en geschrift deuren heeft geopend en geesten heeft bevrijd, barrières heeft geslecht en de keuzemogelijkheden voor generaties vrouwen én mannen heeft vergroot. "Ieder van ons heeft de vruchten geplukt van haar ideeën", aldus Rodham Clinton.

The Feminine Mystique verscheen in 1963 in een oplage van drieduizend, maar uiteindelijk werden er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van gedrukt. Op een lijst van de honderd beste journalistieke boeken van de 20e eeuw die de Universiteit van New York in 1999 opstelde, staat Friedans boek op 37.

Friedan begon The Feminine Mystique te schrijven, nadat het haar in 1958 niet was gelukt een artikel over haar vroegere studiegenotes gepubliceerd te krijgen. In het artikel merkte ze op dat al haar medestudentes waren geëindigd als huisvrouw. Volgens Friedan vroegen deze hoogopgeleide vrouwen zich stuk voor stuk af: "Is dit alles?"

Friedan zelf kreeg na in 1942 haar studie psychologie te hebben afgerond een aanstelling aan de Universiteit van Berkeley. Ze kon al snel hogerop komen als wetenschapper, maar daarvan zag ze af omdat ze haar toenmalige vriendje niet voorbij wilde streven. Ze ging de journalistiek in, maar in 1954 verloor ze haar baan toen ze haar werkgever om zwangerschapsverlof vroeg. Daarop vestigde ze zich als freelancer.

Friedan was in 1966 een van de oprichtsters van de feministische beweging NOW (Nationale Organisatie voor Vouwen), waarvan ze tot 1970 voorzitter was. Ze speelde ook een belangrijke rol in de Amerikaanse abortusbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden