Feminisme is uit de tijd, vindt de Vrouwen Partij

Het is verleidelijk te denken dat een vrouwenpartij op zijn minst een feministisch tintje heeft. Maar zo is het niet, zegt Monique Sparla uit De Kwakel, lijsttrekker van de Vrouwen Partij in Noord-Holland. "Wij vinden het feminisme niet meer van deze tijd, mannen worden ook achtergesteld."

Aanvankelijk wilden lijsttrekker Sparla en mede-initiatiefneemster Mar de Jong samenwerken met feministen en vrouwenorganisaties, maar hun belangen liepen te veel uiteen. "Daarom zijn we voor onszelf begonnen", zegt Sparla, die zich in een telefoongesprek achtereenvolgens afzet tegen de Nederlandse Vrouwenraad, Atria, Women Inc., conservatieve bolwerken, religie in het politieke publieke domein, het gezin als hoeksteen van de samenleving en publieke media.

En tegen corruptie: morgen op Vrouwendag voert de partij actie tegen corruptie in Nederland, onder het motto #MyHandsAreClean.' Andere partijen hebben volgens Sparla mensen geïntimideerd die op haar lijst wilden. Toch zijn er genoeg kandidaten gevonden die zich inzetten voor het overbruggen van de verschillen tussen arm en rijk; het doel van deze nieuwe variant van een vrouwenpartij. Eerdere vrouwenpartijen hadden weinig succes, ook Sparla is bang dat ze 'geen kans krijgt om veranderingen aan te jagen'. Maar toch: "Met 18.000 stemmen hebben we een zetel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden