Felle zon maakt mensen agressief en intolerant

AMSTERDAM - Ruzie door het warme weer? Goed mogelijk, denken deskundigen, want felle zon maakt agressief en intolerant.

Van een onzer verslaggevers

Thermofysioloog R. Heus van de afdeling technische menskunde van TNO, weet het zeker: “Als het buiten warm is, raken mensen verhit. Letterlijk en figuurlijk. Ze reageren geprikkeld op signalen uit de omgeving.”

Ook de politie merkt het. Woordvoerder Klaas Wilting van het Amsterdamse korps: “Bij warm weer lopen ruzies sneller uit de hand. Mensen kunnen minder van elkaar hebben, ook al omdat ze slecht slapen en meer drinken dan anders.”

“Toch bleef het dit weekend vrij rustig”, zegt Wilting, “omdat het nog maar kort heet is.” Niettemin was het zaterdag flink raak. Twee ruzies liepen zó hoog op, dat de betrokkenen elkaar met kokende vloeistoffen overgoten. In Amsterdam keerde een Somalische vrouw een pan kokende olie om boven een landgenote. In Alkmaar wierp een Iraniër vanuit zijn raam kokend water naar een gast van zijn buren.

Volgens Wilting heeft dat ook te maken met het feit dat mensen bij warm weer dicht op elkaars lip zitten. “Irritatie over geluidsoverlast is dan snel gewekt.”

Voor een verhoogde prikkelbaarheid blijkt niet eens zo veel nodig. Als de lichaamstemperatuur stijgt tot 37 à 38 graden, kan het al misgaan. Hartslag en bloeddruk gaan omhoog, de huid gaat zweten en de ademhaling wordt zwaar. Dat kost allemaal veel energie, waardoor mensen moe worden. Daardoor zitten ze in een mum van tijd op de kast. Tegelijk nemen de mentale vermogens af. Het wordt dus een stuk moeilijker om een ruzie rustig uit te praten. “Je ziet dat het rijgedrag op warme dagen extra agressief is”, zegt B. Woudenberg van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Mensen pikken de fouten van anderen niet meer. Ondertussen gaan ze zelf ook slordiger rijden.” VVN constateerde vorige maand dat 's zomers in het verkeer zo'n 30 procent meer doden en gewonden vallen dan 's winters. En dat, terwijl de weersomstandigheden nu gunstiger zijn.

Woordvoerster F. Veenstra van de Voetgangersvereniging zet vraagtekens bij de verklaring van VVN. Zij ziet eerder een indirect verband tussen ongelukken en warmte. “Weliswaar worden mensen slordiger en agressiever door de warmte. Maar minstens zo belangrijk is dat ze zich nonchalanter gaan kleden. Andere weggebruikers worden daardoor afgeleid, met alle gevolgen van dien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden