Felle strijd tussen bestuurders Haagse moslimpartij

Het stadhuis van Den HaagBeeld anp

Het rommelt binnen de Partij van de Eenheid, een van de twee lokale islamitische partijen in Den Haag. Secretaris en beleidsmedeweker Muhammet Yilmaz is naar eigen zeggen buitengewerkt door de fractievoorzitter.

Volgens Yilmaz liet fractievoorzitter Abdoe Khoulani hem twee jaar geleden schrappen uit het bestuur nadat hij opmerkingen had gemaakt over Khoulani's regelmatige afwezigheid bij vergaderingen. Khoulani benadrukt dat het ontslag en het uitschrijven van Yilmaz wel volgens het boekje is gegaan. Het kleine bestuur zou met meerderheid van stemmen hebben besloten dat de secretaris zijn biezen moest pakken.

De twee bestuurders raakten gebrouilleerd vanwege een relatie 'op het amoureuze vlak' die Yilmaz twee jaar geleden had. Yilmaz wil niet vertellen wat er precies is gebeurd: 'Dat doet de Franse president Hollande ook niet', stelt hij in een reactie aan Trouw. Volgens Khoulani strookte de relatie duidelijk niet met de idealen van de partij.

Na zijn ontslag stuurde de secretaris volgens hem 'lastermails' naar andere raadsleden, het college van burgemeester en wethouders en naar meerdere islamitische partijen. Afgelopen weekend heeft het bestuur Yilmaz geroyeerd, omdat diens 'zwartmakerij, laster en smaad' de partij ernstig zouden schaden.

Fractievoorzitter al eerder in opspraak
Khoulani was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook onderwerp van controverse. Hij stapte vier jaar geleden uit IslamDemocraten, de andere Haagse moslimpartij, omdat het bestuur hem niet op de kandidatenlijst had geplaatst. Vervolgens richtte hij de Partij van de Eenheid op. De PvdE heeft in Den Haag nu twee raadszetels.

Volgende maand neemt ze ook in Amsterdam en Roermond deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op termijn wil ze meedoen aan de landelijke verkiezingen. Aan media-aandacht heeft de partij geen gebrek: eerder deze maand haalde ze de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad naar Den Haag voor een lunch op het stadhuis. Dat leidde tot felle kritiek.

OM in beroep tegen fractiegenoot
Een ander Haags raadslid van de Partij van de Eenheid, Arnoud van Doorn, werd vorige week veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een boete van 1000 euro. De rechtbank achtte het bewezen dat hij tussen juli en oktober 2012 meermaals wiet verkocht aan jongeren. Ook kreeg Van Doorn een veroordeling voor een alarmpistool dat hij onder zijn bed had liggen en voor het openbaar maken van een vertrouwelijk document.

Het OM gaat in beroep, omdat het de uitspraak te licht vindt. De politicus werd vorig jaar landelijk bekend toen hij bekendmaakte dat hij zich had bekeerd tot de islam. Eerder was hij raadslid voor de PVV.

Muhammet YilmazBeeld DemetTV
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden