Felle overnamestrijd om Generale Bank galmt nog na

AMSTERDAM - Fortis plukt de zure vruchten van de overnamestrijd met ABN Amro rond de Generale Bank. Daardoor betaalt het concern vele miljarden meer dan beoogd. De emissie die dat deels moest ondervangen, sneuvelde maandag wegens een verslechterd beursklimaat. Hoe een goed renderend concern verwordt tot de pechvogel van de financiële sector.

Eigenlijk gaat het Fortis zo goed. Over nagenoeg alle onderdelen kan Fortis-topman H. Bartelds spectaculaire cijfers laten zien. De nettowinst van het concern steeg in het eerste halfjaar met 34 procent tot bijna 2 miljard gulden ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. De toekomst lijkt voor Fortis alleszins rooskleurig. Met de koop van de laatste resterende staatsaandelen van de Belgische bank ASLK en de overname van de Generale Bank zit het concern gebeiteld in Europa.

En toch, bij elke stap die Fortis in het afgelopen jaar heeft gezet om zijn positie te versterken, kwamen er kinken in de kabel. De aankondiging van Fortis om de Generale Bank over te nemen, luidde een tijdperk in waarin het doorzettingsvermogen van het concern danig op de proef werd gesteld. Bij de trotse bekendmaking, in mei van dit jaar, dat Fortis de hand zou leggen op de Generale Bank had het concern buiten de waard gerekend. De inkt van het bod van maar liefst 22 miljard gulden was nog niet droog, of ABN Amro overtroefde het bod met 2,5 miljard gulden. Het is het begin gebleken van een felle overnamestrijd. ABN Amro delfde het onderspit, maar liet Fortis achter met een verhoogde last. In nog geen maand was de prijs voor de Generale gestegen van 22 miljard tot zo'n 28 miljard gulden. Daardoor ziet het concern zich genoodzaakt om nieuw geld aan te trekken, bij voorkeur via een emissie.

De stelligheid waarmee Fortis tot afgelopen maandag volhield de emissie door te zetten, winstwaarschuwingen bij de branchegenoten ten spijt, doet denken aan de stelligheid waarmee het concern in het heetst van de strijd met ABN Amro volhield het 'prachtige' bod van 22 miljard niet te verhogen. In beide gevallen maakte Fortis op het uiterste moment een omslag. Niet door zwalkend beleid van de Fortis-top zelf, maar gedwongen door de omstandigheden.

Die omstandigheden mogen in elk geval afgelopen maandag opvallend genoemd worden. Met de grote emissie in het vooruitzicht liet Fortis zich in augustus niet tot een winstprognose verleiden, maar dat kan niet de enige reden zijn waarom Fortis de concurrenten ING en ABN Amro vorige week niet volgde in een winstwaarschuwing. De doelstellingen van het concern zijn te ambitieus om bij zwaar weer niet aan de bel te trekken. Desondanks belandde de toch al flink gekelderde koers van Fortis op de Amsterdamse effectenbeurs maandag in een vrije val. Vorige maand was het aandeel nog 126 gulden waard. Maandag aan het begin van de beursdag bedroeg de waarde van het aandeel nog ruim 95 gulden. De algehele malaise in de financiële sector maakte dat aan de koersval, die dag, van bijna 8 procent niet meer aandacht werd geschonken dan aan de klappen voor de andere financiële dienstverleners. Toch was dit, zo bevestigde vice-voorzitter H. Hielkema gisteren, de directe aanleiding om de emissie af te blazen.

Het feit dat Fortis het koersverlies van maandag gisteren meer dan hersteld heeft, is voer voor speculatie. De simpelste uitleg is dat de beleggers het afkappen van de emissie en de mogelijk daaruit voortvloeiende verwatering van het aandeel heeft gewaardeerd. Er gaan echter ook geruchten dat grote beleggers de emissie poogden te verijdelen door massaal aandelen te dumpen.

Fortis zit opnieuw met de brokken. De vier miljard die de emissie moest opbrengen, moet Fortis nu lenen. En de beleggers willen nu ook eindelijk een winstprognose zien. De Generale Bank blijft een goede koop, maar wordt niet zonder slag of stoot binnengehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden