Felle botsing fracties PvdA-VVD

DEN HAAG - De eerste ronde van het kamerdebat over de toekomstige inrichting van Nederland, gaf gisteren een felle confrontatie tussen PvdA en VVD.

Maaike van Houten

Verbugt (VVD) was na afloop teleurgesteld over de inbreng van de coalitiepartner. ,,Ik kan hier niks mee'', zei ze. ,,Na vier jaar onderhandelen zijn we weer terug bij af.'' Duivesteijn (PvdA) was redelijk te spreken. Hij zag voldoende mogelijkheden de vijfde nota van partijgenoot minister Pronk (ruimtelijke ordening) aan te scherpen via amendementen -die de afstand tussen PvdA en VVD alleen maar vergroten.

De PvdA viel de VVD gisteren fel aan. De liberalen weigeren volgens Duivesteijn te kiezen voor open landschap: ,,Waar kiest u voor de open ruimte? U moet een keer nee durven zeggen maar u roept steeds ja, ja ja!''

Verbugt verweet hem een karikaturale voorstelling van zaken te geven. Ze wees erop dat de VVD de gedachte van rode contouren rond de stad, waarbuiten niet mag worden gebouwd, juist steunt. ,,Wij willen niet alles volbouwen. Maar gemeenten moeten kunnen bouwen waar vraag naar is en we moeten voorkomen dat mensen uit de stad verhuizen naar de Veluwe en het Groene Hart, die we juist willen beschermen. En in de nationale landschappen kan niet zomaar alles worden neergezet. Maar we willen niet alles op slot zetten, zodat er geen schuurtje meer bij kan.''

In de ogen van de VVD zet de PvdA een rem op bebouwing, behalve in de Haarlemmermeer, waar de PvdA een stad, al snel Duivestad genoemd, wil bouwen. Met dat plan kwam de PvdA vorige week. Belachelijk laat, aldus de VVD, enthousiast bijgevallen door andere partijen.

De VVD vond het nog veel erger dat de PvdA 'alles' uit Den Haag wil regelen. ,,Wij willen niet in de hoek van het centralisme zitten'', verweerde Duive steijn zich, maar zei erbij dat de PvdA die gedachte zelf wel eens in de hand werkte. Ook gisteren gaf hij daaraan volgens de VVD weer volop voeding.

De kop en de staart van de nota deugden niet, zei Duive steijn. Hij vond dat de Kamer te weinig invloed had op de ruimtelijke inrichting. Hij vond het vreemd dat de Kamer wel praat over de Waddenzee of Schiphol, maar dat ze de ordening van de noordvleugel van de Randstad overlaat aan gemeenten en provincies. Tot verbijstering van de VVD wilde de PvdA dat de inrichting van de zeven nationale landschappen en de stedelijke gebieden worden voorgelegd aan het parlement. ,,Je moet jezelf niet overeten'', adviseerde Pronk, met instemming van de VVD. Pronk hield de PvdA voor dat zij via het programma dat de landsdelen opstellen nog invloed hebben. Zij kan de minister over diens toetsing aan de tand voelen.

Voor de VVD zijn die 'Haagse dictaten' volstrekt verwerpelijk. Des te vreemder, zei Duivesteijn, dat Verbugt het wel had over de sluiting van vliegveld Valkenburg. De VVD is daar tegen: ze wil de open ruimte die het vliegveld nu in haar ogen is, beschermen. ,,Wat een opportunisme, allemaal bedoeld voor de kiezers in Wassenaar'', smaalde Duive steijn, die net als Verbugt precies de helft van de Kamer (PvdA, D66, GroenLinks, SP) achter zich heeft voor zijn standpunt dat het vliegveld moet worden gesloten en dat Leiden er kan bouwen. De Kamer discussieert over drie weken verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden