Felipe Gonzalez krijgt vertrouwen voor minderheidskabinet

Van onze buitenlandredactie

Op de eerste dag van het debat bleek dat de Catalaanse en Baskische nationalistische partijen de nieuwe minderheidsregering vandaag zullen steunen. Prioriteit krijgt de bestrijding van de ernstige economische crisis in Spanje, zei Gonzalez. Spanje heeft met 21,7 procent het hoogste werkloosheidscijfer van de EG en maakt een negatieve economische groei door. Bij de parlementsverkiezingen op 6 juni kwam Gonzalez' PSOE als grootste partij uit de bus, maar verloor haar parlementaire meerderheid. Met 159 van de 350 zetels in het Huis van afgevaardigden was Gonzalez aangewezen op steun van de Catalaanse CiU en de Baskische PNV, die samen goed zijn voor 22 zetels.

De premier, die sinds 1982 de Spaanse regeringen leidt, heeft de afgelopen weken tevergeefs geprobeerd om beide partijen in de nieuwe regering op te nemen. Wel slaagde hij er in om gedoogsteun te krijgen in ruil voor concessies op belastinggebied. In oktober komt de regering met plannen om de autonome regeringen van de regio's grotere fiscale bevoegdheden te geven. Vooral de CiU wil een deel van de belastinggelden voor eigen gebruik door de Catalaanse regionale regering aanwenden.

Gonzalez zei concrete afspraken met de CiU over gedeelde verantwoordelijkheid op fiscaal gebied te hebben gemaakt en hield de mogelijkheid open dat de Basken en Catalanen in een later stadium alsnog tot de regering toetreden. De Baskische PNV kreeg het belangrijke ministerie van industrie aangeboden, maar houdt een regeringszetel vooralsnog in beraad. In ieder geval zet Spanje het komende jaar een stap verder in de al aanzienlijke regionalisering van het bestuur.

Ook slaagde de premier er afgelopen maand in om steun van de werkgeversorganisaties en vakbonden te krijgen voor besprekingen over een 'sociaal pact'. De crisis heeft de vakcentrales rijp gemaakt voor afspraken over lonen en arbeidsvoorwaarden, waaronder een versoepeling van het ontslagrecht. De huidige minister van economische zaken en financien Carlos Solchaga heeft dit de afgelopen jaren tevergeefs nagestreefd.

In zijn eigen, intern verdeelde, PSOE slaagde Gonzalez erin om de liberale Solchaga tot de nieuwe fractieleider aanvaard te krijgen. De linkervleugel in het partijbestuur, onder aanvoering van Alfonso Guerra, verzette zich hevig tegen Solchaga en probeerde Guerra zelf naar voren te schuiven. De komende dagen maakt Gonzalez de samenstelling van zijn kabinet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden