Fel debat in Australië na ‘misleidende’ kangoeroe-film

Australische autoriteiten, boerenorganisaties en de vleesindustrie reageren woedend op de documentaire 'Kangaroo: A Love-Hate Story'.Beeld -

De Partij voor de Dieren bepleit na een onthullende documentaire een invoerverbod voor kangoeroeproducten.

De kangoeroe is natuurlijk sinds jaar en dag hét symbool van Australië. De nationale luchtvaartmaatschappij Qantas wordt ook wel ‘de Vliegende Kangoeroe’ genoemd en het dier prijkt in gestileerde vorm op de nationale sporttenues en de Australische dollar. Maar zijn kangoeroes nou pluizige knuffeldieren, die beschermd horen te worden? Of zijn ze een plaag, die juist bestreden moet worden?

Een opzienbarende documentaire heeft in Australië een verhitte discussie op gang gebracht over de nationale mascotte. “We hadden wel verwacht dat we polarisatie zouden veroorzaken”, aldus documentairemaker Mick McIntyre tegen lokale journalisten. “Maar we hadden niet gedacht dat het zo erg zou worden.”

Beeld *

Jacht

De filmmakers laten in hun documentaire 'Kangaroo: A Love-Hate Story' zien hoe er in de outback van Australië op kangoeroes wordt gejaagd en hoe de dieren worden geslacht. Dat gaat er bloedig aan toe. Want de jagers slagen er niet altijd in om de dieren met één schot te doden, waarna de beesten zich gewond voortslepen. Baby-kangoeroes worden uit de buidels van hun moeder gehaald en doodgetrapt of doodgeslagen. En oudere kangoeroe-jongen die ontsnappen, nadat hun moeder is gedood, verhongeren daarna in de bush. De documentairemakers suggereren zelfs dat de kangoeroe zou kunnen uitsterven. Filmmaker McIntyre spreekt van het ‘diepe, donkere geheim’ van Australië.

De Australische autoriteiten, boerenorganisaties en de vleesindustrie reageren woedend op de documentaire, die ze ‘zeer misleidend’ noemen. Zij wijzen er op dat er in Australië volgens schattingen, op basis van jaarlijkse tellingen vanuit de lucht, meer dan 47 miljoen kangoeroes rondspringen.

Voor veel veehouders vormen de dieren een probleem, omdat ze het gras van hun kuddes schapen en runderen opeten. De overheid geeft jaarlijks toestemming om enkele miljoenen kangoeroes af te schieten. Maar volgens wetenschappers wordt hiermee de populatie keurig in stand gehouden – van uitsterven zou zelfs in de verste verte geen sprake zijn.

Verwerkers van kangoeroevlees en –huiden vrezen bovendien de gevolgen van de film voor hun sector, die vooral in relatief arme plattelandsplaatsen enkele duizenden mensen aan het werk houdt en jaarlijks meer dan 125 miljoen euro oplevert. Het vlees wordt niet alleen door mensen gegeten, het wordt ook verwerkt in diervoer en van de huiden wordt leer gemaakt. “Iedereen weet dat er miljoenen kangoeroes zijn in Australië”, reageert industrievoorman Ray Borda kwaad tegen publieke omroep ABC. “In veel gebieden heeft het de proporties van een plaag.”

Importverbod

Maar de documentairemakers krijgen bijval van dierenrechtenactivisten, die zich niet alleen opwinden over het dierenleed, maar ook stellen dat kangoeroevlees vaak allerlei bacteriën bevat en daardoor gezondheidsrisico’s oplevert. Rusland en de Amerikaanse staat Californië kondigden eerder al een invoerverbod af, en China zou eveneens een importverbod overwegen.

Hier in Europa heeft de Partij voor de Dieren zich inmiddels, na overleg met volksvertegenwoordigers uit Australië, het lot van de kangoeroes aangetrokken. De Nederlandse europarlementariër Anja Hazekamp, zelf overtuigd veganist, vertoonde de film eerder deze maand in een zaal van het Europarlement en probeert samen met collega’s een debat van de grond te krijgen. Zij pleit voor een importverbod voor alle kangoeroeproducten, inclusief leer, voor de hele Europese Unie. “Deze documentaire bevat ronduit gruwelijke beelden”, zegt Hazekamp. “Kangoeroejongen worden bijvoorbeeld doodgeslagen tegen een auto. Het deed mij denken aan de zeehondenjacht die je vroeger had in Canada. Daarvan hebben we in Europa toen ook gezegd: daar willen we niet meer aan meewerken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden