Feitjes over Israël

Alle basisfeiten over Israël op een rijtje

* Bevolking Israël telt 7 miljoen inwoners, van wie ruim 19 procent Arabische-Palestijnse burgers zijn.

Bij die zeven miljoen zijn de 280.000 Joodse Israëliërs die in de bezette gebieden in nederzettingen en de 240.000 die in Oost-Jeruzalem wonen, inbegrepen, als ook de 18000 Israëliërs die op de (Syrische) Golanhoogvlakte wonen. Niet inbegrepen zijn de kwart miljoen Palestijnen van Oost-Jeruzalem, die de Israëlische census wel altijd meerekent.

In 2007 waren er dus in totaal meer dan 500.000 Israëliërs die in bezet gebied wonen.

- Arabische/Palestijnse burgers: 1,35 miljoen Arabische-Palestijnse burgers van Israel zijn de bewoners en hun nazaten die in de oorlog van 1948 niet zijn verjaagd, dan wel gevlucht ((zie Palestijnse vluchtelingen)). Zij wonen veelal in eigen dorpen en steden, maar ook in enkele gemengde Joods-Arabische steden als Haifa en Akko. Negen procent van hen is christen. Tot de Palestijns-Arabische bevolking behoren ook de Bedoeinen en Druzen, die in het Israelische leger dienen.

*Gebied (zonder de gebieden die Israël in 1967 veroverde): 20,770 vierkante kilometer; daarnaast houdt Israël grote delen van de Westoever (5.879 vierkante km) en de Golanhoogvlakte (1150 vierkante kilometer) bezet, als ook Oost-Jeruzalem dat het heeft ingelijfd.

Israël grenst in het noorden aan Libanon (79 km), in het noordoosten aan Syrië (76 km), in het oosten aan Jordanië (238 km) en de Westelijke Jordaanoever (307 km), in het zuiden aan Egypte (266 km) en in het zuidwesten aan de Gaza Strip (51 km).

* Officiële talen: Hebreeuws en Arabisch

* Belangrijkste godsdiensten: jodendom en islam

* Levensduur: 79 jaar voor mannen, 83 jaar voor vrouwen

* Munteenheid: shekel (NIS)

* Internet domein: .il

* Regering en parlement (Knesset) zijn gevestigd in Jeruzalem; de meeste buitenlandse ambassades zitten in Tel Aviv. Israël is een parlementaire democratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden