Feitjes als stortbui over je heen

Een hittegolf in Pakistan eist honderden levens en de regering overweegt kunstmatige regen te maken om verlichting te brengen, met name boven het zwaar getroffen Karachi. In de stad was topoverleg over het produceren van kunstregen. Dat gebeurt veel in China om de luchtvervuiling te verminderen. Daar worden chemicaliën op wolken uitgestrooid die dan regenval bevorderen. Helaas ontbreekt in Pakistan op dit moment het juiste type wolk.

Het bericht dat deze krant bracht, had een passage kunnen zijn in het boek 'Regen' van Cynthia Barnett. Ze beschrijft daarin hoe in augustus 1891 Robert St. George Dyrenforth met mortieren en ballonnen en tonnen aan zwavelzuur, kaliumcarbonaat en mangaanoxide per trein arriveerde in het dorpje Midland in Texas. Doel van zijn missie: de lucht boven Texas laten exploderen om haar aan het regenen te krijgen. Het Amerikaanse Congres nam de kosten voor zijn rekening.

Cynthia Barnett (1966) is een Amerikaanse journaliste die publiceert over natuur, milieu en klimaat. Ze schreef eerder twee boeken over de omgang van Amerikanen met water. 'Regen' is haar eerste boek dat ook in het Nederlands verschijnt.

In een razend tempo voert Barnett de lezer langs alle denkbare kanten van haar onderwerp. De rol van regen in de godsdienst komt voorbij (het monotheïsme ontstond in droge woestijnen, het polytheïsme in drijfnatte moessongebieden, betoogt ze), de opkomst van de meteorologie en de geschiedenis van de regenjas. De schrijfster gaat in één moeite van de Koreaanse koning Sejong de Grote naar de science-fiction-komedie 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy'. Daarin figureert een personage dat 231 verschillende typen regen onderscheidt en een regengod is zonder het zelf te weten. Nog op dezelfde pagina meldt Barnett dat het in Denemarken schoenmakersleerlingen regent, in Griekenland stoelpoten, in Nederland pijpestelen en in Tsjechië kruiwagens.

Dat is best vermoeiend. De feitjes, weetjes en anekdotes komen in 'Regen' als een stortbui over je heen. Maar hoe harder het regent, hoe slechter het zicht wordt, en dat gaat hier ook op. Als lezer vraag je je af waar je bent en waar je toch naartoe gaat. Niet minder dan 725 voetnoten verantwoorden alle anekdotes, maar na bijna 400 pagina's bekruipt je toch het gevoel dat je maar een half boek hebt gelezen. 'Regen' was gebaat geweest bij een spanningsboog die alle petit histoires bijeenhoudt.

Fraai is de epiloog, waarin Barnett afreist naar de natste plek op aarde, de Khasiheuvels van de Indiase deelstaat Meghalaya. Maar daar blijkt het die dagen nog droger te zijn dan thuis in Florida. De klimaatverandering gaat razendsnel, merkt Barnetts Indiase gastheer.

De pogingen van Robert St. George Dyrenforth leidden uiteindelijk tot niets. Maar tot op de dag van vandaag, beschrijft Barnett, wordt er getracht regen op te wekken. En niet alleen in China en Pakistan. Gouverneur Rick Perry van Texas riep in april 2011 de Amerikaanse bevolking op om drie dagen lang te bidden om regen. Voor zover dat gebed effect had, was het met vertraging: de eerste fatsoenlijke regen viel 168 dagen later. Toen was het inmiddels oktober, en dan regent het in Texas altijd wel.

Van Cynthia Barnett staan op YouTube de leukste regenliedjes: http://tinyurl.com/ozp7uh5

Cynthia Barnett: 'Regen. Een natuur- en cultuurgeschiedenis', Kosmos, 383 blz. euro 19,99

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden