Feitenoverzicht 'fluwelen revolutie' Cruijff

De 'fluwelen revolutie' die Johan Cruijff ruim een jaar geleden ontketende om Ajax naar zijn ideeën te kunnen hervormen, is ontaard in een 'smerige oorlog'. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

20 september 2010: 'Dit is Ajax niet meer', schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. Hij is bereid bij Ajax in te stappen om de club te hervormen. 'Er moet een grote bezem door.'

15 november: Cruijff roept oud-spelers van Ajax op zitting te nemen in de ledenraad.

6 december: Martin Jol stapt op als trainer van Ajax en wordt vervangen door Frank de Boer, een vertrouweling van Cruijff.

14 december: Zeven oud-spelers treden op voorspraak van Cruijff toe tot de ledenraad.

16 maart: Cruijff presenteert een plan waarin oud-voetballers De Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp het technische hart van Ajax vormen.

24 maart: Topberaad tussen de technische werkgroep van Cruijff, het bestuur en de directie van Ajax zet de verhoudingen op scherp. Volgens de clubleiding eist Cruijff de totale regie, de clubicoon reageert vinnig: 'Als het moet, dienen de directie en de rvc vervangen te worden.'

30 maart: Het bestuur en de rvc-leden van Ajax, onder wie voorzitter Uri Coronel, kondigen hun vertrek aan.

17 april: Algemeen directeur Rik van den Boog kondigt zijn vertrek aan.

6 juni: De ledenraad gaat akkoord met vijf nieuwe rvc-leden: Cruijff, Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. Op 25 juli worden zij officieel benoemd, Cruijff is daarbij niet aanwezig.

12 augustus: Een delegatie van Ajax bezoekt Cruijff in Barcelona om de samenwerking te bespreken. Cruijff is boos dat de andere rvc-leden niets voelen voor Tscheu La Ling als nieuwe algemeen directeur.

15 september: Cruijff neemt de afgewezen Ling mee naar een rvc-vergadering.

25 oktober: De ledenraad benoemt een 'verzoeningscommissie' die de impasse binnen de rvc moet oplossen.

26 oktober: De NOS publiceert een brief waarin de overige rvc-leden Cruijff verwijten dat hij de komst van Marco van Basten heeft gefrustreerd.

9 november: Cruijff laat na overleg met de verzoeningscommissie weten niet uit de rvc te stappen.

16 november: Zonder medeweten van Cruijff stellen de overige vier rvc-leden Louis van Gaal voor als nieuwe algemeen directeur. 'Ze zijn gek geworden', aldus de beroemde nummer 14.

20 november: Cruijf geeft aan dat hij niet verder wil met de andere vier leden van de rvc. Hij laat de beslissing daarover aan de ledenraad van de club. Het bestuur, dat zijn vertrek al had aangekondigd, treedt formeel af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden