FEITEN | Radicale afscheidingsbewegingen in Thailand

Zuid-Thailand herbergt talrijke intern verdeelde radicale moslimgroepen, zoals de Pattani Verenigde Bevrijdingsorganisatie PULO, het Verenigd Front voor de Onafhankelijkheid van Pattani en de Moedjahedien Pattani Beweging BNP. Ook de afscheidingsbeweging GAM van de Indonesische provincie Atjeh zou contacten onderhouden met Thaise moslimgroepen. Volgens buitenlandse veiligheidsdiensten hebben vooraanstaande Thaise moslims bovendien opleidingen gehad op radicale moslimscholen in Pakistan.

redactie buitenland

In het zuiden van Thailand is al langer een separatistische beweging actief. In de jaren zeventig telde de bevrijdingsorganisatie van Pattani PULO 20 000 gewapende rebellen. In deze regio van het overwegend boeddhistische Thailand (63 miljoen inwoners) wonen moslims en vaak betreft het etnische Maleisiërs die het Yawi-dialect spreken. PULO wilde aanvankelijk een moslimdeelstaat oprichten met eigen scholen en regels.

De moslims hier voelen zich achtergesteld. De regering in Bangkok heeft te weinig gedaan voor de economie, is hun klacht. Er is nauwelijks industrie, de infrastructuuris belabberd en het toerisme onderontwikkeld.

Pattani was ooit een onafhankelijk Maleis district, toen de Britten nog de baas waren in Maleisië. Later werd Pattani opgeëist door Thailand als deel van het Thaise koninkrijk. Het verzet daartegen bleef al die tijd beperkt. Nooit eerder kwam het tot een uitbarsting van geweld, althans niet in de omvang waarmee de regio nu het nieuws haalt.

De acties van separatisten bleven in het verleden beperkt tot sporadische overvallen en brandstichtingen.

Eind jaren tachtig verleende de regering in Bangkok amnestie aan aanhangers van PULO. Tot 2001 bleef het daarna betrekkelijk rustig. Sindsdien waren er regelmatig opstootjes. In januari brak een nieuwe golf van geweld los, die dinsdag haar hoogtepunt bereikte.

Buurland Maleisië heeft de veiligheid aan zijn grenzen verscherpt. Het land wil voorkomen dat het geweld overslaat als radicale moslims verder worden opgejaagd door Thaise veiligheidstroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden