FEITEN | Partij van de Bevrijding

  • De beweging Hizbut-Tahrir werd vijftig jaar geleden, in 1953, opgericht door de korangeleerde Takioeddin al-Nabhani in Jeruzalem. Hizbut-Tahrir – letterlijk Partij van de Bevrijding – definieert zichzelf als politieke partij met 'islam' als ideologie. Het is geen academische, religieuze of liefdadigheidsorganisatie, hoewel de partij grote aantrekkingskracht heeft op islamgeleerden en nadruk legt op scholing en onderwijs.

Vanaf het begin is Hizbut-Tahrir een besloten organisatie, die in het geheim bijeen komt en aanhang werft via individuele benadering. De leden scholen zich in de Koran in kleine groepen van vijf tot tien leden, vaak in gezinsverband waarbij de vrouwen in eigen groepen studeren onder leiding van een echtgenoot of mannelijk familielid. De partijleiding verblijft in Londen.

Doel van Hizbut-Tahrir is het vormen van een wereldwijd Kalifaat, een islamitische staat, waar de sjaria (islamitische weten rechtsspraak) wordt toegepast.

De partij wil dit doel bereiken via het vormen van het eigen kader, vervolgens het aanspreken van de 'Oemmah' (moslimgemeenschap) en daarna de strijd aanbinden met de 'Koefr'staten (nietmoslimstaten). Ook de regeringen van moslimlanden waar geen Kalifaat is, moeten volgens Hizbut-Tahrir worden bestreden.

Op de eigen website www.hizbuttahrir.org wordt voortdurend gesproken van 'strijd aanbinden'. Hiermee wordt in principe een politieke, intellectuele strijd tegen ongelovigen en hun regimes bedoeld, de partij wijst gebruik van 'materiële kracht' af. Maar dit staat los van 'djihad', de heilige strijd, aldus de website. Als moslims worden opgeroepen tot verzet tegen een ongelovige vijand, dan moeten ook Hizbuttahrir-leden meedoen.

De partij is in westerse landen als Duitsland, maar ook in veel moslimlanden verboden. De VS hebben de partij niet opgenomen op de lijst van terroristische organisaties.

Soerat Ikramov, onafhankelijk mensenrechtenactivist in Oezbekistan over de vervolging van Hizbut-tahrir: ,,Of al die duizenden gevangenen werkelijk aanhang zijn van Hizbut-Tahrir en het kalifaat nastreven, is de vraag. Praktiserend moslim zijn is in ons land al genoeg voor moeilijkheden.”Volgens Ikramov is het werkelijke probleem in Oezbekistan veel complexer. De armoede en werkeloosheid in het CentraalAziatische land, gevoegd bij de gewelddadige vervolging, zijn een voedingsbodem voor radicalisering, meent de mensenrechtenactivist. ,,Bovendien zitten ze nu allemaal bij elkaar in de gevangenis gepropt, angstig en vol haat tegenover het regime. Dat is de vrucht van de repressie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden