Feiten over nieuwe 'Nederduitse' legereenheid

De Nederlandse Luchtmobiele BrigadeBeeld anp

De Luchtmobiele Brigade hoort vanaf vandaag bij een Duitse legereenheid, de Division Schnelle Kräfte (DSK). De belangrijkste feiten over deze vergaande samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse krijgsmacht op een rij:

Samenwerking
Het is voor het eerst dat er een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht opgaat in een Duitse eenheid. Nederland en Duitsland werken al wel langere tijd militair samen. Zo bestaat sinds 1995 het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps, een NAVO-eenheid die vanuit de Duitse stad Münster opereert. Beide landen hebben eerder samen pantservoertuigen gebouwd en aangeschaft. Nederland en Duitsland overleggen over samenwerking bij onder meer de bouw van marineschepen en de vervanging van Patriot-luchtdoelraketten.

DSK
De nieuwe eenheid telt 11.600 militairen. Van hen zijn 2100 Nederlanders van de Luchtmobiele Brigade en 9500 Duitsers. De commandant is een Duitse generaal-majoor, zijn plaatsvervanger is een Nederlandse brigadegeneraal. De Duits-Nederlandse staf wordt gehuisvest in Stadtallendorf. Nederland heeft altijd het laatste woord over de inzet van eigen militairen tijdens een operatie. Dus als de oosterburen aan een missie willen deelnemen die in Nederland niet wordt gesteund, blijven de Nederlanders thuis.

Andersom geldt dat ook. De Nederlanders en Duitsers worden de komende jaren samen opgeleid en getraind en mogelijk ingezet. Uiterlijk in 2018 moet de DSK snel inzetbaar zijn in de hele wereld. Dat kan alleen als zowel Nederland als Duitsland akkoord is met zo'n operatie.

Luchtmobiele Brigade
Dat is de elite-gevechtseenheid van de landmacht. De infanteristen verplaatsen zich tijdens hun werk te voet, in lichte voertuigen of door de lucht met helikopters. Eenheden van de 11de Luchtmobiele Brigade zijn snel inzetbaar en kunnen deelnemen aan vredesmissies of aan operaties om terrorisme of gewapende conflicten te bestrijden.

De Luchtmobiele Brigade blijft gelegerd in kazernes in Schaarsbergen en Assen. De Nederlandse bataljons kunnen ook na de integratie met de Duitsers zelfstandig ingezet worden voor Nederlandse operaties.

Uniform
De Duitsers dragen net als de Nederlanders een rode baret, maar houden verder hun eigen uniform. De rode baret is een internationaal herkenningsteken van para- en luchtlandingstroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden