FEITEN | Naam speelt historisch Delfshaven parten

* Historisch Delfshaven is een van de 'parels' waar de gelijknamige deelgemeente in Rotterdam-West de komende jaren veel van verwacht. Samen met andere attracties als het architectonisch interessante Lloydkwartier aan de Nieuwe Maas, het Sparta-stadion en een nieuw evenemententerrein voor festivals, moet het meer toeristen naar het multiculturele stadsdeel lokken. Dat staat in een onlangs door de deelraad aangenomen vrijetijdsplan.

Ruud van Haastrecht

Met geld uit Brussel en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) is het oudste stukje van de deelgemeente de laatste twintig jaar fraai opgeknapt. Behalve een eigen historisch museum, 'de Dubbelde Palmboom', heeft oud Delfshaven een bierbrouwerij, een graanmolen, een tingieterij, een keramiekmuseum, vijf bruidsmodewinkels, horeca, diverse galeries en antiquairs, en de wereldberoemde Pelgrimvaderskerk. Aan de rand van het vroegere dorp van vissers en jeneverstokers staat een standbeeld van zeeheld Piet Heyn, wiens geboortehuis in Delfshaven nog overeind staat. De komende jaren wil de deelgemeente twee in onbruik geraakte molens opknappen. En voor het al jarenlang leegstaande Zeemagazijn van de Verenigde Oostindische Compagnie zoekt de deelgemeente een publieksvoorziening. Voor beide projecten ontbreekt echter nog het geld. En de zondagse antiekmarkt vorige zomer moet een traditie gaan worden. Ook heeft de deelgemeente drie monumentale bruggen gekocht waarover bezoekers straks snel bij het Lloydkwartier, de Euromast en 'De Delft' kunnen komen. Dit 17de eeuwse oorlogsschip wordt momenteel herbouwd in de Schiehaven en moet een trekpleister worden.

Wijkeconoom André de Groot geeft toe dat oud Delfshaven niet bruist. ,,Het is een heel gesloten gebied. Het thema kunst, antiek en ambachten is goed, maar er moeten meer open puien en een laagdrempeliger aanbod bij zoals sieraden, ansicht- en boekenwinkeltjes, snuisterijen.'' Het OBR praat daarom met de woningbouwvereniging om meer huizen aan de kades een winkelbestemming te geven. Maar echte laagdrempelige voorzieningen, zoals een kapper of kruidenier, wil De Groot uit oud Delfshaven weren.

Stichting Scrap hangt al jaren uitzetting boven het hoofd. Het OBR vindt de winkel in tweedehands materialen misplaatst aan de statige Voorhaven, hoewel het er wèl altijd druk is. Voorzitter Jan de Haas vindt dat het OBR historisch Delfshaven in een veel te nauw corset perst. Hij wijst op de levendige Witte de Withstraat in de binnenstad, waar galerietjes worden afgewisseld met mode, kappers, restaurantjes, lingerie en hotel Bazar. Met de antiquairs en kunsthandels mikt het OBR op het verkeerde publiek, denkt De Haas. ,,De tweedjasjes en waxcoats hebben toch een probleem met de ligging van historisch Delfshaven, laten we daar niet flauw over doen.''

Delfshaven heeft, met Spangen om de hoek, de reuk gekregen van drugsoverlast en criminaliteit. Yvonne Nesselaar, verantwoordelijk voor de promotie, erkent dat historisch Delfshaven een imagoprobleem heeft doordat de deelgemeente dezelfde naam draagt. Ze vindt dat de deelgemeente haar naam moet wijzigen in pakweg Rotterdam-West. ,,Kijk naar Amsterdam-Zuidoost, niemand weet meer dat dat de Bijlmer is.'' Wethouder Carlos Conçalves vindt het zeker een idee. ,,Ik vind het de moeite van het onderzoeken waard.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden