Feiten, foto's en video's

Brokstukken van het neergestorte toestel. (AP) Beeld AP
Brokstukken van het neergestorte toestel. (AP)Beeld AP

Bij een vliegramp woensdagochtend in de Libische stad Tripoli zijn tientallen Nederlanders om het leven gekomen. In totaal waren 104 mensen aan boord. Alleen een kind wist de ramp te overleven.

Zwarte doos

De zwarte dozen zijn ondertussen gevonden. Op beelden van de Libische staatstelevisie is te zien dat reddingswerkers en agenten lichamen en verschillende spullen, waaronder een vluchtrecorder, uit de wrakstukken halen.

In een zwarte doos worden alle vluchtgegevens van het laatste deel van de vlucht elektronisch opgeslagen. Moderne vliegtuigen hebben tegenwoordig vaak twee zwarte dozen.

Behalve de zogenoemde flight data recorder gaat het ook om een cockpit voice recorder, waarmee de gesprekken in de cockpit worden opgenomen.

Slachtoffers

Van de 104 passagiers zouden er 82 overstappen in Tripoli: zeven waren onderweg naar Londen, 32 naar Brussel, 42 naar Düsseldorf en één naar Parijs.

De Nederlanders waren onderweg naar Brussel en Düsselfdorf. Een groep van 38 Nederlandse passagiers had de reis naar Zuid-Afrika geboekt bij Stip Reizen in Zaltbommel, onderdeel van BBI. Aan boord van het toestel zaten ook mensen die een reis hadden geboekt via Kras. De ANWB Alarmcentrale heeft een informatienummer opengesteld: 088-2692112.

Nabestaanden
Op de luchthaven van Düsseldorf zijn afhalers opgevangen die stonden te wachten op passagiers die in het verongelukte toestel zaten. De afhalers zijn in een afgezonderde ruimte opgevangen en worden bijgestaan door acht gespecialiseerde hulpverleners.

Voor de slachtoffers en nabestaanden is op internet een condoleanceregister geopend.

Afriqiyah Airways biedt hulp aan nabestaanden van de vliegramp. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website. Nabestaanden hoeven geen visum aan te vragen. Ze krijgen alle mogelijke assistentie van de maatschappij om naar Tripoli af te reizen en visa zullen worden verstrekt.

De maatschappij betreurt de vliegtuigramp en heeft een speciaal telefoonnummer voor nabestaanden die meer informatie proberen te krijgen over de slachtoffers. Dat nummer is: 0044 203 3552737.

Overlevende
Alleen één Nederlands kind heeft de vliegtuigcrash overleefd. Het 10-jarige kind, waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld, is opgenomen in een ziekenhuis in Tripoli.

De Libische staatstelevisie heeft woensdag beelden uitgezonden van het kind dat als enige de vliegtuigcrash bij Tripoli heeft overleefd. De jonge overlevende ligt in een ziekenhuisbed met een bandage om het hoofd. Het kind heeft een gezwollen linkeroog, blauwe plekken en ligt aan de beademingsapparatuur.

]]>

Oorzaak
Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De weersomstandigheden waren op het moment van de landing goed. Het zicht was 4,8 kilometer, op tienduizend voet was er hier en daar een wolk en de wind had een snelheid van drie kilometer per uur.

De Libische transportminister Mohammed Ali Zaidan heeft verklaard dat er geen sprake is van een terroristische aanslag. Ook de aswolk wordt uitgesloten als mogelijke oorzaak.

De Europese luchtvaartautoriteiten laten weten dat Afriqiyah de afgelopen tijd tien veiligheidsinspecties heeft ondergaan op Europese vliegvelden. Hierbij zijn geen schokkende feiten aan het licht gekomen. Afriqiyah staat niet op de lijst van vliegtuigmaatschappijen die niet mogen vliegen naar landen in de Europese Unie.

Onderzoek
Het onderzoek naar de oorzaak van de crash wordt uitgevoerd door een Libische onderzoeksraad. Omdat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen, kan Nederland ook waarnemers sturen. De Franse vliegtuigbouwer Airbus, de maker van het gecrashte toestel, stuurt deskundigen naar de plaats van het ongeval, als deel van het Franse onderzoeksteam.

Beelden van een Nederlandse ooggetuige in Libië

]]>

null Beeld
(Website Afriqiyah Airways) Beeld
(Website Afriqiyah Airways)
Van de 104 inzittenden overleefde één Nederlands kind de crash. (AP) Beeld AP
Van de 104 inzittenden overleefde één Nederlands kind de crash. (AP)Beeld AP
103 mensen kwamen om bij de ramp. (EPA) Beeld EPA
103 mensen kwamen om bij de ramp. (EPA)Beeld EPA
Van de Airbus 330-200 is bijna niets over. (EPA) Beeld EPA
Van de Airbus 330-200 is bijna niets over. (EPA)Beeld EPA
Reddingswerkers lopen tussen de wrakstukken van het Libische vliegtuig. (AFP) Beeld AFP
Reddingswerkers lopen tussen de wrakstukken van het Libische vliegtuig. (AFP)Beeld AFP
Een Airbus A330-200 van Afriqiyah Airways. (AP) Beeld AP
Een Airbus A330-200 van Afriqiyah Airways. (AP)Beeld AP
Stukken van het neergestorte vliegtuig liggen over de rampplek verspreid. (AFP) Beeld AFP
Stukken van het neergestorte vliegtuig liggen over de rampplek verspreid. (AFP)Beeld AFP
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden