FEITEN | De verdeling van belastingeld over hulporganisaties

Vraag Ontwikkelingssamenwerking om een lijst met namen van organisaties die subsidie ontvangen en waarvoor, en het antwoord laat enige tijd op zich wachten. Wat uiteindelijk komt is een lijst met de toevoeging dat die 'niet uitputtend' is. Uit de opgave blijkt wel dat ruim 30 miljoen euro wordt gegeven voor wat heet 'bewustwording en draagvlakactiviteiten'. Vrij vertaald: hoe houd je de Nederlanders geïnteresseerd voor hulp aan arme landen?

Het grootste bedrag voor die zendingsarbeid gaat naar de NCDO (bijna 23 miljoen euro); de Novib krijgt en besteed volgens de opgave bijna 5 miljoen euro voor versteviging van het draagvlak en bewustwording. Het katholieke Cordaid en het interkerkelijke Icco zijn goed voor respectievelijk 1,9 en 1,6 miljoen, het humanistische Hivos staat voor 1,1 miljoen op de lijst van de overheid. In het verleden hebben deze organisaties veelvuldig samengewerkt, maar tegelijkertijd ook vaak en met dezelfde thema's hun eigen campagne gevoerd. De nieuwe brancheorganisatie Partos krijgt als opdracht mee de activiteiten van de leden meer te coördineren. In totaal krijgt Icco van de overheid 108 miljoen en is daarmee de grootste ontvanger van belastinggeld in de sector. Cordaid volgt met 106,2 miljoen op de tweede plaats gevolgd door de Novib (95,5 miljoen), Hivos (60 miljoen), Plan Nederland (28 miljoen) en Terre des Homme (5 miljoen).

Maar liefst 65 hulporganisaties - van het Liliane Fonds tot Mama Cash en van Both Ends tot het Philippine Centre for Water and Sanitation - krijgen eveneens een subsidie en moeten op hun kwaliteit worden beoordeeld. Tot de grootontvangers in de sector 'cultuur en onderwijs' horen de Ne-derlandse organisatie voor internationaal onderwijs en het Koninklijk Instituut voor de Tropen met respectievelijk 24,4 en 51 miljoen euro.

Naast de steun aan organisaties gaat er ook belastinggeld naar programma's van het bedrijfsleven. Die waren onder Van Ardennes voorgangster Herfkens niet populair, maar de huidige minister wil de steun uitbreiden. Zo vangt het zogeheten Oretprogramma - exportbevordering - bijna 79 miljoen. FNV en CNV krijgen voor werk in arme landen 10 en 4,5 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden